Kadir Sabuncuoğlu

Kadir Sabuncuoğlu


HARCADIĞI HER KURUŞUN HESABINI VEREN BAŞKAN

10 Şubat 2018 - 15:34

Fatih Mehmet Maçoğlu ismini belki duymuşsunuzdur. Maçoğlu, köylü çocuğu olarak Yatılı İlköğretim Bölge Okulundan (YİBO) sonra Sağlık Meslek Lisesine giriyor ve laborant olarak mezun oluyor. Sağlık memuru olarak 15 yıl çeşitli yörelerdeki hastanelerde görev yapıyor. 50 yaşında, evli ve iki çocuk babası.

Maçoğlu, 2014 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçiliyor. İlk icraatı, merkez nüfusu 3 bin, köyleriyle 6 bin olan ilçe belediyesinde içinde 10 bin kitap bulunan bir kütüphane kuruyor. Kütüphaneyi 24 saat açık tutuyor. Okuma oranını artırmak için kütüphanede bir saat kitap okuyan çocuklara dağcıların hediye ettiği 20 bisikletle ilçede bir saat tur atma şansı veriyor.

Hazineye ait 650 dönüm arazide nohut, kuru fasulye ve patates ektiren Maçoğlu, elde edilen ürünün bir bölümünü yoksul ailelere dağıtılıyor. Organik ürünlerin piyasada tutulması üzerine organik bal üretmek için yöredeki arıcılarla ortak çalışma yapıyor. Üretilen bal, tahlil ettirildikten sonra pazarlanıyor. Ürünlerden elde edilen gelirle öğrencilere aylık 200’er lira burs veriyor.


MAKAM OTOMOBİLİ YOK
            Makam otomobili kullanmıyor. Makam otomobilin yakıt giderini toplu taşımaya harcıyor. Çoğu zaman yaya olarak işe gidip- geliyor. Acil durumlarda kendi özel otomobilinden yararlanıyor. Belediyeye ait toplu taşıma taşıtlarına binenlerden ücret alınmıyor.

            Belediyede gençler, engelliler, kadınlar ve vatandaşlar ayda bir kez düzenlenen meclis toplantılarına katılıyor. Yapılacak iş ve yatırım konularında ortak karar alınıyor. Belediye kısa sürede borçlarından kurtuluyor ve kar etmeye başlıyor.

Belediye Başkanı Maçoğlu, üç yıldan beri her yıl gelir- gider durumunu yansıtan bilançoyu, bez afişle halka duyuruyor. Maçoğlu’nun afişli bilanço ile diğer haberleri gazete ve televizyonlarda geniş yer buluyor. Vatandaş istediği konuda belediyeye başvurarak bir ihalenin kaça yapıldığını veya alınan bir demirbaşla ilgili bilgileri öğrenebiliyor.

            Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu, "Harcadığımız her kuruşun hesabını halka veriyoruz. Gizlimiz yok. Biz zaten bu halka hizmet için varız. Belediyenin kasasında 901 bin 928 lira nakit para ve 420 bin lira alacağımız var" diye konuşuyor.
ÖRNEK BAŞKAN MAÇOĞLU
            Şeffaf belediyecilik, halka hizmet, halkın yönetime katılması daha nasıl olur? Örnek belediyecilik böyle olmaz mı? Peki, başkanın nerede görev yaptığını, partisini biliyor musunuz?
            Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli’nin Ovacık ilçesi belediye Başkanı. Maçoğlu Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP). Türkiye'nin ilk TKP'li belediye başkanı. Korkmaya, endişelenmeye gerek yok. O eskidendi, kafası bozulan ‘Komünistler Moskova’ya’ diye slogan atardı. Şimdi TKP yasal bir parti olmuş.
            Aslında Maçoğlu’nun partisine takılmaya gerek yok. Önemli olan onun yaptıkları ve uygulamaları. Bu örnek çalışmaları yapan parti değil, Başkan Maçoğlu. İktidardan, muhalefetten seçilmiş yüzlerce belediye başkanı arasından Maçoğlu, icraatları ile yıldızlaşıyor.

       Şunu çok merak ediyorum. Şeffaflık, hesap verebilirlik gibi konularda bizim ‘hacı’ unvanlı başkanlarımız, ayrıca sivil toplum örgüt liderlerimiz, yöneticilerimiz nerede? Her fırsatta doğruluk, dürüstlük, hak, hukuk dersi veren, bu konularda mangalda kül bırakmayanlar, sıra icraata gelince niye sınıfta kalıyor, hem de meydanı bir komünist başkana bırakıyorlar.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum