AMEA ile Ardahan Üniversitesi Arasında Bilimsel İş Birliği Güçleniyor

ABONE OL

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (AMEA) ile Ardahan Üniversitesi karşılıklı akademik ilişkileri geliştirme konusunda anlaştı.



AMEA başkanı, Prof.Dr.İsa Hebibbeyli,  Azerbaycan ile Türkiye arasında tarihî köklere dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin günümüzde çok yönlü bir nitelik taşıdığını vurguladı.

Bu ilişkilerin tarih boyunca  ortak değerlere, kültürel bağlara ve karşılıklı güvene dayandığını, günümüzde ise tüm alanlarda, özellikle bilim ve eğitim sahasında dinamik bir şekilde geliştiğini belirtti.

İsa Hebibbeyli, bugün AMEA’nın kardeş ülkenin Bilimler Akademisi (TÜBA), TÜBİTAK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi akademik kuruluşlar ve birçok yükseköğretim kurumu ile yakın iş birliği içinde olduğunu ifade etti.

AMEA’nın faaliyetleri hakkında da bilgi veren  Hebibbeyli,   Akademinin zengin ve köklü bir tarihe sahip olduğunu dile getirerek, AMEA’nın kurulduğu günden itibaren ülkede bilimin gelişiminde öncü rol oynadığını ve bu misyonu bugün de başarıyla sürdürdüğü bilgisini paylaştı.

Hebibbeyli, AMEA’da yürütülen güncel bilimsel araştırma alanlarına da değinerek, çağın gerekliliklerine uygun olarak yeni teknolojilerin uygulanmasına özel önem verildiğini vurguladı. Özellikle yapay zekâ alanındaki araştırmalarını genişletildiğini ve bu doğrultuda yenilikçi projelerin hayata geçirildiğini ifade etti. Ayrıca yapay zekânın beşerî ve sosyal bilimlere entegrasyonunun öncelikli alanlardan biri olduğunu belirtti.

Ardahan Üniversitesi Rektörü Öztürk Emiroğlu ise konuşmasında, yönettiği yükseköğretim kurumunun faaliyetleri, gelişim stratejisi ve uluslararası ilişkileri hakkında kapsamlı bilgi vermiştir. Rektör, üniversitenin temel hedeflerinden birinin uluslararası iş birliğini genişletmek ve ortak bilimsel projelerin sayısını artırmak olduğunu ifade etti.

Emiroğlu ayrıca, üniversite bünyesindeki bilim insanlarının Güney Kafkasya bölgesinin arşivlerinde Ardahan ve Türkiye bin diğer illeriyle ile ilgili tarihî materyallerin araştırılmasına özel ilgi gösterdiklerini belirtti.Bu tür çalışmaların bölgenin tarihî geçmişinin daha derinlemesine incelenmesine ve ortak kültürel mirasın ortaya çıkarılmasına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Bu doğrultuda AMEA ile yapılacak iş birliğinin özellikle önemli olduğunu ifade ederek,
görüşme sırasında taraflar arasında yakın zamanda karşılıklı iş birliği mutabakat zaptının imzalanması konusu da ayrıntılı şekilde ele alındı. Bu anlaşma çerçevesinde tarih, arkeoloji, edebiyat ve diğer beşerî ve sosyal bilimler alanlarında ortak araştırmalar yapılması, bilimsel konferansların düzenlenmesi ve ortak yayınların hazırlanması planlanmaktadır. Ayrıca genç araştırmacıların ve doktora öğrencilerinin karşılıklı değişim programlarına katılımı da öngörülmektedir.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeler takdim edilmiş ve hatıra fotoğrafları çekilmiştir.
Programın sonunda Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu başkanlığındaki heyet üyeleri AMEA Riyaset Heyeti binasını gezmiş, Birinci Türkoloji Kurultayı’nın gerçekleştirildiği büyük salonu ve toplantı salonunu incelemişlerdir. Misafirlere binanın tarihi hakkında kapsamlı bilgi verildi.