ERDAL GÜZEL

ERDAL GÜZEL


ÖZEL TEŞEBBÜSÜN ERZURUM'UN KALKINMASINDAKİ YEREL ÖRNEĞİ: CİHAN GRUP

13 Nisan 2026 - 00:33

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ülkeyi yöneten iktidarların izlediği kalkınma modeli, devlet öncülüğünde yapılan projelerdi.
Erzurum, stratejik önemi ve Doğu'nun merkezi olma konumundan dolayı bu projelerden en fazla faydalanan şehirlerin başında geliyordu.
1939 yılında Erzurum'a getirilen demir yolu ile birlikte Çimento Fabrikası, Yem Fabrikası, Et Balık Kombinası, Şeker Fabrikası, Süt Fabrikası, Atatürk Üniversitesi, Hidroelektrik Santrali, Zirai Aletler Fabrikası gibi yatırımlar Erzurum'a kazandırılmıştı.
Bu kazanımlarla Doğu'nun Paris'i olan Erzurum, 1980 ihtilalinden sonra kurulan iktidarların devlet öncülüğünde yapılan kalkınma modelini terk edip özel teşebbüs öncülüğündeki modele geçmesiyle birlikte hızla kan kaybetmiş ve sosyoekonomik göstergelerde gerilere düşmüştü.
Parası olanın şehirde yatırım yapmaması ve sermayesini başka illere taşıması, devletin özelleştirme politikası Erzurum'da istihdamın azalmasına sebep olmuştu.
Gidenlerin gemileri yakıp gitmesi, güçlü sermayesi olanın şehre yatırım yerine zekât paketi göndermesi, yerli iş adamlarının aidiyet duygusundan uzaklaşmaları, Erzurum'un aşması gereken önemli bir sorunuydu.
Bu sorunun aşılması için birilerinin öncülük etmesi ve örnek olması gerekiyordu.
Geçen yıl, Erzurum'un ve bölgenin en büyük AVM'sini alan şehrin yerel şirketi Cihan Grup, "Biz kazandıklarımızı artık şehrimizde tutacağız." diyerek ilk adımı attı.
5.000 kişinin dolaylı şekilde istihdam edildiği bacasız fabrikayı alan Cihan Grup, AVM için ödediği yüksek rakamlarla ülke içinde ve yurt dışında çok daha rantabl yatırımlar yapabilirdi. Kazançlarını daha yükseklere taşıyabilirdi. Ama yapmadı! Tercihi Erzurum oldu.
Cihan Grup, bu hafta yapmış olduğu basın toplantısıyla vergi merkezini Erzurum'a taşıdığını ve 1.200 kişinin istihdam edileceği yeni bir projeyi kamuoyuna duyurdu.
Yerel sermayesini Erzurum'da tutma özverisinde bulunan Cihan Grup'un bu örnek davranışını diğer iş adamlarımızdan beklediğimizi ifade ederken şehri sevmenin lafta değil, icraatta olduğunu bir kez daha duyurur, Yavuz ailesine yaptıkları bu anlamlı yatırımdan dolayı şükranlarımı sunarım.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum