Bu fay yeni fay, Yedisu korkutuyor

Bu fay yeni fay, Yedisu korkutuyor
11 Ağustos 2023 - 14:02
Türkiye adeta beşik gibi sallanıyor. Uzmanlar özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine dikkat çekiyor.

Malatya'da akşam saatlerinde 5.3 büyüklüğünde gerçekleşen ve civar illerde de hissedilen depremin ardından ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görürden yeni fay uyarısı geldi. Görür, yaptığı uyarıyı sosyal medya hesabı üzerinden takipçileriyle paylaştı.



Görür, Malatya'da saat 20.48'de 5.3 büyüklüğünde yaşanan depremi değerlendirerek yeni bir fay olabilir mesajını da verdi.

Görür, daha önce dikkat çektiği Yedisu Fayı'na da dikkat çekti.

Teknik verilere göre; Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alır. 20.yy'da iki bölge dışında KAF'nın hemen hemen tümü büyük depremler üreterek kırılmıştır. Kırılmayan iki kesimden biri Marmara, diğeri ise Yedisu sismik boşluğu olarak bilinir.

KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR?

Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu fayı hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: ''Marmara ve Erzincan ile Karlıova arasındaki kesimde deprem bekliyoruz. Yedisu fayı üzerinde. Tunceli-Pülümür’ün olduğu yerde aşağı yukarı 7.4 büyüklüğünde deprem olabilir. Burada en son deprem 1784’te. Dolayısıyla epey zaman geçti. Erzincan depremi buraya muhtemelen enerji de transfer etmiş olabilir. Bu Doğu Anadolu fayındaki hareketler de belli ölçüde burayı biraz etkilemiş olabilir. Endişe ettiğimiz yerlerden biri bu."

-YEDİSU DEPREMİ ERZURUM'U ETKİLER-

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, yaptığı açıklamada, Yedisu fay hattında olası bir depremin yıkıcı etkisinin Erzurum ve bölgeyi etkileyebileceğini söyledi.
Özer, ayrıca Erzurum içerisinde Aşkale, Kandilli, Palandöken, Dumlu ve Tortum'a kadar uzanan kırılmamış fay hatları olduğuna işaret etti.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum