Dolar dıgıdık

Dolar yine yükselişe geçti.

Dolar dıgıdık
02 Ocak 2024 - 10:36
Dolar TL eylül ayından bu yana süregelen yükselişine devam ederek yılın ilk işlem gününe 29.69'u görerek zirve tazeledi. 

Döviz yükseliş yüzünü gösterirken, piyasalar, açıklanacak imalat sanayi satın alma endeksi (PMI), Ticaret Bakanlığı'nın aralık ayı ihracat verileri ve yine aralık ayı enflasyon verisini bekliyor.

Uzmanlar, ekonomi yönetimi ve TCMB her ne kadar enflasyon ile mücadeleye odaklanmış olsa da asgari ücret gibi tahminlerin üst eşiğinde artış yapılan artışlar ve nispeten güçlü seyreden iç talep nedeniyle enflasyonun TCMB yıl sonu tahminini aşacağını düşünüyorlar.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49 artışın ardından ana imalat sektörlerinden olan metal iş kolu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafı ücret teklifini yükseltti.

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 seviyesinde bulunurken, TCMB piyasa katılımcıları anketi yüzde 41.2, Reuters anketi tahmini ise yüzde 42.85 seviyesinde.

Bu arada TL, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürdü. Değer kaybı Aralık ayının ilk yarısına kıyasla hızlanırken, Foreks piyasalarda dolar TL bu sabah güne 29.69 ile yeni tarihi zirvede başladı. Aralık ayını yüzde 2.2 kayıpla kapatan TL, geçen yılın tamamında yüzde 36.6 değer yitirdi. Euro TL ise 32.78 ile sınırlı düşüşte. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum