Muhammet İSPİRLİ

Muhammet İSPİRLİ

[email protected]

ERZURUM YÜZDE 90 KURALLARA UYUYORMUŞ!..

05 Ağustos 2020 - 02:00

Sayın Vali, pandemi süreciyle ilgili şehrin genel durumunu bu kez İHA aracılığıyla duyurdu.

Editörün ara başlıklarla değerlendirdiği açıklamada şu bilgilere yer veriliyor.

-"Kurban Bayramı ve Erzurumspor’un şampiyonluk kutlamaları artışta etkili oldu’’

-"Çat Kapı adında 50 gruptan oluşan timler kurduk’’

-"Erzurum yüzde 90 kurallara uyuyor’’

-"Düğün salonlarında risk devam ediyor’’

Ara başlıkların altı dolu da, ortada bir tezatlık söz konusu.

-"Kurban Bayramı ve Erzurumspor’un şampiyonluk kutlamaları artışta etkili oldu’’

-"Erzurum yüzde 90 kurallara uyuyor’’

-?

Bülteni kullanan haber siteleri hesaplarından paylaşınca, bu şehirde yaşayan insanlar hemen altına yorumlarını döşendiler.

Usulünce aralarından seçtiklerimizden birkaç tanesinde aynen;

-S.T: Yüzde 90 kurallara uyulduğunu ifade ediyor Sayın Valimiz. Bu orana inanmak istiyorum ama Erzurum’da yaşadığım için inanmıyorum.

-E.E.K: Bizim Vali de şakacı çıktı

-M.B: Çok geç kalındı çook

-E.H.D: Herhalde caddeye çıkıp bakmamışlar. Polisler kimseyi uyarmıyor. ( tüm polisler değil ) Maske kullanımı neredeyse yok. Maske takanlar azınlıkta kalıyor. Başarı bu mu?

-G.E: Paniklenmesi gereken bir durum yokmuş. Pekii inandık iman ettik Maskeymiş, karantinaymış sallayan yok ben olduysam siz de olun kafasında insanlar. Bence paniklenmesi gerekiyor insanların hatta olağanüstü hal ilan etmeleri gerekiyor kendileri için

-M.Ç: Madem oyle kutlamalar neden yasaklanmadı, boyle olacagı bellıydı

-B.K: Ne yasagı kim dinliyor acaba yasağı herkes rahat hareket edıyo bunca insanın hakkına giriliyor kısıtlama getırılmeyerek insanlar maskesiz gezıyo sokakta kutlamalar düzenleniyo cok erken normallestık olmaması gereken Bı normalleşme artık doktorlar bile pozitif cıkan yada karantinada ki hastayı otobusle git ambulans veremeyiz cok yogun diyerek direk bir cok kısının hayatını hiçe sayıyor

-S.A: Ondan kahvelerde herkes diz dize oturuyorlar otubuslerdede hiccc mi hic denetleme yok pazarlardada otubusler okadar yolcu aliyorki az yolcu alsin ek sefer koysunlar ondakkada bi gelen otubus 5dakkada gelsin pazarlarda denetimler siklassin kahvelerde hic kimsenin umrunda degil denetleyen falanda yok hic bisey olmamis gibi marketlere maskesiz girenlerde çabası

-G.K: Valla valim önce minubus şoförlerine soyle daha 10 dakika önce biriyle tartistik vallahi şikayet tlf numarası olsa direk şikayet edeceğim o derece haklıyız yani

-M.G: 15 Temmuz darbe kutlamaları balkondan alkışlanarak yapılabilirdi Erzurumspor şampiyonluk kutlamaları yapılmayabilirdi.. seneye hep birlikte omuz omuza stadda maç izleme keyfini yaşamak için bu sene kutlama yapılmasaydı ne olurdu sanki.. siyasilerin reklamı yüzünden vakalar arttı bence

-A.B: Onlar halay cekecek diye acil hasta olanlar bile hastaneye gideyimiyo sorumsuzluk diz boyu

Vatandaş kendi cümleleriyle bunları dile getiriyor.

Dikkate alırsınız ya da almazsınız ama bilin ki süreç bu şekilde işliyor.

-KINALAR GECE YAKILIYOR?

Şimdi siz diyorsunuz ki; “Düğün sezonundayız düğün salonu sahipleri önemli bir sektörde çalışıyor. İnsanların evlenmeleri ve mutlu günlerini tabi ki davetlilerle beraber yaşamaları tüm dünyada olduğu gibi bizde de önemli bir gelenek. Bununla beraber düğün salonu sahipleriyle toplantı yaptık…

Düğünler yüzlerce bazen binlerce insanın beraber olduğu bir organizasyon. Bu alanlarda daha çok tedbirli olmamız gerekiyor. Mutlaka maske takılması gerekiyor ve halay çekilmemesi gerekiyor halay yasak.

Peki kim uydu buna?

Şehirde birkaç tane düğün organizasyon işini görüntüleyen ajans var; onların arşivinde mevcut suçlular.

İşin şakası bir yana; bu bir ihbar değil.

Ben mecburen eşimle birlikte katılıp en geç 15 dakika sonra ayrılmak zorunda kaldığım üç beş düğünün hiçbirinde fiziki mesafe kuralı görmedim. Salonlar inadına dolu, masa bulamayan insanlar ayakta, gelin, damat, kaynana ve kayınpederleri de maskesiz görünce, halay başındaki virüs müziğin ritmiyle mendil sallıyordu misafirlere…

Salonlarda yakılan kınalar hakeza…

Ya salon tutulmadan evlerdeki kına geceleri…

Bayram öncesi yaklaşık 80 kişinin karantinaya alınmasına sebep olan bir apartmanda ander virüs kınayı öyle bir yakmış ki...

-BELEDİYE PİDE YERİNE MASKE DAĞITSIN, MÜFTÜLÜKLER DE HOCALARA FAZLA MESAİ YAPTIRSIN

Sayın Vali, düğün salonlarındaki riskle birlikte taziye evlerine de haklı olarak dikkat çekiyor.

Pandemi süreci boyunca evlerde taziye yapılmaması konusunda vatandaşlarımızı uyardık. Taziye konusunu Erzurum’da kontrol altına aldık.”

Ancak, ben duruma katılmıyorum. Çünkü, hala taziye evlerinin olduğu bilgileri geliyor bizlere.

Ve bu da salgının yayılmasına en büyük sebeplerden biri.

Bu konuda özellikle yaz aylarında olduğumuz için şöyle bir tedbir alınabilirdi.

Erzurum’da yaşayan vatandaşlar, naçizane bendeniz de dahil, cenaze defin ve mezarlık hizmetlerini Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının en başına koyar.

Salgın öncesi, cenaze sahibinin evi önüne çadır kurar, taziyeye gelenlere pide, ayran dağıtırdı.

Bunu benimseyenler de oldu, eleştirenler de.

Şimdi doğal olarak bu hizmetler yapılmıyor.

Ancak, cenazeye katılanlara ve taziyeye gelenlere pide yerine maske dağıtabilir, taziye evinin önüne bir süreliğine duyurularla 50 kadar tabure ikişer metre aralıkla konulabilir, cenazeyi kaldıran hocalar da ayaküstü duadan sonra burada cemaatle, taziyeye gelenlerle birkaç dakika daha kalabilir, aileye, yakınlarına, taziyeye gelenlere sağlık, sosyal ve dini açıdan durumu daha bir yerinde izah edebilir.

Hülasa

Önceki yazılarımda belirttiğim “Filyasyon örgüsünü tamamladı mı? Yoksa bu işten vaz mı geçildi?

Soruma da yazımı dikte ettiğim şu sıralarda ”son dakika bilgisi” bir cevap buldum.

İçişleri Bakanlığı’nca  81 il valiliğine gönderilen “Kovid-19 tedbirleri “ konulu ek raporunda, evinde izolasyona tabii tutulanların özellikle ilk 7 gün izolasyon şartlarına uyup uymadıkları, vali, kaymakam ve kollukça denetlenecek.

Artık illerde vali yardımcısı, ilçelerde ise kaymakamlar başkanlığında “FİLYASYON ÇALIŞMA TAKİP KURULLARI” oluşturulacak.

Böylece, Erzurum’da bir süre önce hastaneden kaçan Kovid hastası Afgan ve karantinada yerinde bulunamayan 13 hasta gibilerden de haberdar olacağız.

Bu arada bir hatırlatma; Bu, çok ama çok önemli bir konu.

Aslında Ankara’dan yapılması gereken bir uyarı, açıklama olması gerekir.

31 Ağustos’ta muhtemelen okullar açılacak. Ancak tatilde olan ailelerin, çocukların bir an önce memleketlerine dönüp, en azından iki hafta evlerinde kalmaları, dinlenmeleri, olası durumlardan arındırılmaları gerekiyor diye düşünüyorum.

Çünkü türlü konaklama şartlarına maruz kalan bu çocuklarımız 31 Ağustos’ta ulaşım servislerinde, sınıflarda arkadaşları ile bir araya gelecekler değil mi?

Gerisini siz düşünün!

 

Maskemizi takalım, fiziki mesafe kurallarını ihmal etmeyelim!

Kalın sağlıcakla.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum