Gurbetçi mühendisin Türkiye'ye dönüş hikayesi

Almanya doğumlu mühendis Taha Uluhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın'da katıldığı Bilişim Vadisi töreninde vatana dönüş hikayesini anlattı.

Gurbetçi mühendisin Türkiye'ye dönüş hikayesi
10 Ağustos 2022 - 15:09
alo25 - Harun Subaşı - Almanya doğumlu mühendis Taha Uluhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın'da katıldığı Bilişim Vadisi töreninde vatana dönüş hikayesini anlattı. Elektrikli arabalar için yakın zamanda dünyaya ihraç edilecek yeni teknolojiden bahsetti.
Almanya'da doğup büyüyen ve Bilişim Vadisi davetiyle elektrikli araba çalışmaları için Türkiye'ye gelen mühendis Taha Uluhan, Gebze'de gerçekleştirilen 'Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar Ödül Töreni'nde konuşma yaptı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz katıldı.
Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Taha Uluhan şunları anlattı. "1995 yılında Almanya'da doğmuş ve orada yetişmiş gurbetçi kardeşiniz olarak konuşmak istiyorum. Her ne kadar bu topraklardan uzak bir şekilde doğup büyümüş olsam da, annem ve babam beni her daim milli ve manevi değerlerimizle beslemiştir. Bundan dolayı küçüklüğümden beri aslında hiçbir zaman için yaşamadığım bir ülkeye hasret kalarak büyümüş oldum. Tabii ki Almanya'daki imkanlardan ben de nasibimi aldım, eğitimimi yaptım. 21 yaşında mühendis olarak kariyerime başladığımda, henüz 23 yaşındayken Mercedes'te Compact Cars ve SUV'lerin Ar-Ge direktörünün yardımcısı pozisyonunda (en genç eleman olarak) yer alabildim. Aynı zamanda arkadaşlarımla birlikte elektrikli araçların bataryaları içerisindeki lityum-iyon malzemeleri, mevcut olan çözümlerden daha verimli bir şekilde geri dönüştürmek için yollar aradık. Araştırmamız sonucunda lityum-iyon bataryalarının çevresel etkilerini ve dünya ülkelerinin hammadde konusundaki dışa bağımlılığını azaltmak için teknoloji geliştirmeyi başardık. Biz bunları yaparken Türkiye'de de teknoloji geliştirme adına ciddi adımlar atılıyordu. Biz de bunları gurbetçiler olarak izleyebiliyorduk. Sürekli yeni teknoparklar açılıyordu ve her sene gençlerimizin mühendislik ruhunu tetikleyecek, dünyaca izlenen teknofest etkinlikleri düzenleniyordu. Dünyanın otomotiv devleri yeni mobiliteye doğru giderken, Togg ve Ford Otosan ile ülkemizin de bu piyasada yerini almak üzere yeni yatırımlar yaptığını gördük. Gurbetçi gençler olarak göğsümüz kabarıyordu. Burada önemli olan geçen sene elime geçen fırsattı. Geçen senenin ilk aylarında Bilişim Vadisi'nin mobilite hızlandırma programına denk geldik. Programı araştırdık, başvurduk, kabul edildik, katıldık ve başarılı bir süreç sonrasında Bilişim Vadisi'nden davetimizi aldık. Aradığımız fırsat buydu zaten, çünkü bu fırsat ile beraber yıllarca hasret kaldığımız ülkeye gelme fırsatı bulduk."
Uluhan sözlerine devam ederken, hepsi yurtdışından gelen on iki kişilik ekibiyle beraber, elektrikli araçların karbon ayak izini, çevresel etkilerini ve hammadde sorununu azaltacak teknolojinin yakın zamanda dünyaya ihraç edileceğini söyledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum