Haydar Aliyev, Iğdır'da Haydar Aliyev Lisesi'nde anıldı

Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev vefatının 19. Yılında Iğdır Haydar Aliyev Fen lisesinde düzenlenen programla anıldı.

Haydar Aliyev, Iğdır'da Haydar Aliyev Lisesi'nde anıldı
16 Aralık 2022 - 22:30
Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev vefatının 19. Yılında Iğdır Haydar Aliyev Fen lisesinde   düzenlenen programla anıldı.

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev için ölümünün 19. yıl
dönümü münasebetiyle tören düzenlendi.

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu  Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ile Haydar Aliyev Fen lisesi müdürlüğünce düzenlenen programda Haydar Aliyev’in  kişiliği Azerbaycan’a ve Türk dünyasına  yaptığı hizmetler anlatıldı.

Program başta Mustafa Kemal   Atatürk, Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev ve Tüm şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bir öğrenci  merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in hayatını anlattı.Ardından Haydar Aliyev’in Karabağ’a Şuşa’ya verdiği önemi anlatan video seyrettirildi.   

Haydar Aliyev Fen lisesi müdürü Hikmet Ulaş,Haydar Aliyev’i rahmetle andıklarını belirterek şunları söyledi:” Bugün 12 Aralık büyük liderin 19.ölüm yıldönümü  kendisini  rahmetle minnetle  anıyoruz.Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin başlangıcında  çok büyük emeği olan bir lider.Bugün İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız arasındaki kardeşliğin inde başlangıcını oluşturan bir lider.Sürekli Türkiye’den bahsediyor Türk Azerbaycan kardeşliğinden bahsediyor. Türkiye’yi sevdiğini söylüyor.bunu önemsiyor İki devlet bir millet sözünün sahibidir. Haydar Aliyev’in önemsediği bir konu vardı Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan topraklarına tekrardan katılmasıydı. Bunu kendisi görmedi fakat biz gördük. Karabağ Azerbaycan’ındır. Ruhu şad olsun.”

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu  Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal’da”  Haydar Aliyev, Türk dünyasının yetiştirdiği en önemli liderlerden birisidir. Tarihe baktığımız zaman Türk dünyasında iz bırakan liderlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Çağdaş, gelişmiş Azerbaycan’ın temelini atan bir lider olmuştur. Haydar Aliyev’i  Türk dünyası olarak her zaman yaptığı güzel şeylerle anacağız anmaya devam edeceğiz. Bugün onun vefatının 19. Yıldönümü Kendisi Sovyetler birliğinde yıllarca çalışmış en üst makamlara gelmiştir. Fakat Rusların 1990 yılında Azerbaycan’a saldırarak bağımsızlık isteyen silahsız insanları şehit etmesi üzerine istifa etmiş Bakü ve Nahcıvan’a dönmüştür. Nahcıvan’da Ermeni saldırıları olurken defalarca görüşmüş haberini yapmıştım. Kendisiyle tanıştığım için kendimi mutlu hissediyorum.”dedi

Ünsal konuşmasını şöyle sürdürdü:”Haydar Aliyev çağdaş Azerbaycan’ın temellerini atan liderdir. Bugün Azerbaycan’ın gelişimini,ilerlemesinin temelini atan projeleri ile Azerbaycan’ı Kafkasların parlayan yıldızı haline getiren bir  liderdir. Bağımsızlıktan sonra Rusların ve dış güçlerin Azerbaycan’ı yeniden Rusların boyunduruğuna sokma çalışması, iç savaş tehlikesi, Dağlık Karabağ savaşı ve ekonomik krizlerle mücadele eden Azerbaycan’ın başına geçerek ülkesine istikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açan Haydar Aliyev’i,Vefatının 19. yıl dönümünde  saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Haydar Aliyev’;in hayatına baktığımızda hemen tüm kesimler itibariyle gerçekten bulunduğu bölgenin,Azerbaycan’ın, Türk dünyasının tarihinde iz bırakan projeler altında imzasının olduğunu görürsünüz.

İşte bu sebeple Azerbaycan’ın  lideri Haydar Aliyev’in Türk Dünyasının önemli simaları arasında yer almıştır. Haydar Aliyev’in Tek millet iki devlet sözünün çok derin bir manası vardır, Türkiye Azerbaycan arasında kurulan ilişkilerin ne denli güçlü kardeşlik temeline oturduğunun çok özlü bir ifadesi ancak bu sözle ifade edilirdi. Bugün Azerbaycan ‘da ve dünyada Haydar Aliyev sevgisi  yüksek seviyelere çıkmıştır. İnsanlar onun Azerbaycan için yaptıklarını öğrendikçe daha çok sevmektedir.

Kendisini Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde kaldığı süre içinde yakından tanıdığım ve görüştüğüm için kendimi mutlu sayıyorum. Kendisi Nahçivan’ın da zor günlerinde Ermenilere karşı dik cesaretli duruşuyla korku vermiş Türkiye’den ve Azerbaycan halkından aldığı destekler ile o zamanki Ermenistan devlet başkanı Robert Koçaryan’a gereken resti çekerek Sederek ilçesine yapılan saldırıları önlemiştir. Ermeni ablukası altındaki Nahçıvan’ı zor durumdan kurtarmıştır.

Allahtan rahmet diliyorum. O’nun attığı temeller ve O’nun devamcısı bugünkü Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev’in aldığı kararlar bugün Azerbaycan’ı zafere taşıdı. Aliyev uzağı ve geleceği gören bir şahsiyetti. Bugünde cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in rehberliği ile Azerbaycan zafere ulaştı..

Haydar Aliyev güçlü gelişen bir Azerbaycan bırakmıştır. Biz Iğdırlılar Azerbaycan’ın her zaman yanında olmuşuz. Aliyev, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmuştur. Her fırsatta biz iki devlet tek milletiz demiştir.

Atatürk’ün yaptıklarını örnek almıştır. Bakü- Ceyhan petrol boru hattını gerçekleştirerek Türk dünyasının gerçek liderlerinden biri olduğunu ortaya koymuştur. Bugün Azerbaycan İlham Aliyev’in sayesinde dünya devletleri arasında yerini almıştır.İşgal altında ki Dağlık Karabağ’ı Ermenilerden temizliyerek Azerbaycan topraklarına katmıştır.Umumi lider Haydar Aliyev’e verdiği sözü tutmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum