Hazine'den müteahhitlere kur farkı ödemesi yapılacak

Müteahhitler için yeni düzenleme. Hazine’den müteahhitlere kur farkı ödemesi yapılacak.

Hazine'den müteahhitlere kur farkı ödemesi yapılacak
06 Ocak 2022 - 16:32
Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden olan inşaat sektörünü canlandırmak için hükümet yeni bir adıma hazırlanıyor. Yeni kanun teklifiyle müteahhitlere Hazine'den kur farkı ödemesi geliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Başkanı Erdal Eren, yapılacak düzenlemeyle yüzde 50 ilave fiyat farkı getirilmemesi durumunda kamu yatırımlarının çoğunda durma yaşanabileceğini vurguladı.

Medyatava'nın haberine göre, 2021 yılında temel inşaat maliyetlerinde yüzde 200’ün üzerinde artış yaşadıklarını ifade eden müteahhitlerin gözü kulağı fiyat farkı kararnamesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kamuya iş yapan müteahhitlere maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki veriliyor.
Sektör temsilcileri ise kararnameden hem yüzde 50 ila yüzde 100 aralığında ilave bir fiyat farkının çıkmasını hem de artık mali gücünü kaybeden firmalar için tasfiye imkânı talep ediyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, “Beklentilerimizin karşılanmaması sektörde olağanüstü bir dökülme yaratabilir. Bu da kamu yatırımlarının çoğunda durma anlamına gelir” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, “Sektörün taleplerinden kopuk düzenlemeler gelmesi durumda 20 bin müteahhitin batacağını, 300 bin insanın da işsiz kalacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 50 İLAVE FİYAT FARKI TALEBİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 11 Aralık’ta iş dünyasıyla bir araya geldiği toplantıda Bakanlar Kurulu’nun kararlaştırdığı bir fiyat farkı kararnamesinin çıkacağını sektör temsilcilerine bildirmişti.

2022 ile birlikte Meclis’e gelen teklifle, kamuyla iş yapan müteahhitlere yönelik de önemli düzenlemeler yer aldı.
Buna göre, Cumhurbaşkanı’na kamu yapan müteahhitlerine maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki veriliyor. Kararnameyle müteahhitlerin talep ettikleri yeni fiyat düzenlemeleri yapılacak.

Bir taraftan maliyet artışlarından tüm sektörler etkilendiği halde müteahhitler için düzenlemeye gidilmesi tepkiyle karşılanırken, diğer taraftan ise müteahhitler kendileri için sunular teklifin yetersizliğinden yakınıyor.

TMB Başkanı Eren, “Kamu İhale Kurumu’nun bizimle paylaştığı yasa taslağı eğer Meclis’ten aynı şekilde geçerse hükümetimiz talep ettiğimiz tasfiyeyi uygun görmüyor, sadece devir imkanı sağlıyor. Fiyat farkı olarak da son 6 aylık malzeme artışlarının kısmen karşılanması öngörülüyor. Biz ise hiç değilse 2021 Ocak’tan itibaren olan maliyet artışlarının karşılanmasını istemiştik” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum