İsrail soykırımla yargılanacak

Uluslararası Adalet Divanı, soykırım davasında hüküm verdi...

İsrail soykırımla yargılanacak
26 Ocak 2024 - 17:27
Uluslararası Adalet Divanı, soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatladığına hükmetti. BM'nin en üst mahkemesi, İsrail'e Gazze'deki savaşında soykırımın doğrudan teşvik edilmesini önlemek ve cezalandırmak için tedbirler almasını emretti. Öte yandan kararda ateşkes talebi yer almadı.

Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı açtığı soykırım davasında talep ettiği hakların en azından bazılarının makul olduğunu söyledi.

UAD Başkanı ABD’li Yargıç Joan Donoghue, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze’deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin mahkeme kararını okudu. Mahkeme Gazze'deki Filistinlilerin soykırım eylemlerinden korunma hakkını tanıdığını, Filistinlilerin soykırım sözleşmesi kapsamında korunan bir grup olarak göründüğünü söyledi.

Karara göre UAD, davanın temel suçlaması olan soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediği konusunu ele almayacak, Güney Afrika tarafından talep edilen acil müdahaleye odaklanacak.

Öte yandan kararda ateşkes talebinin yer almaması dikkat çekti.
İDDİALAR "MAKUL SEVİYEDE" İSPATLANDI

Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşmasında bugün soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatladığı kaydedildi.

Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

İSRAİL BİR AY İÇİNDE RAPOR VERMEK ZORUNDA

Mahkeme Cuma günü İsrail'e Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için elinden gelen tüm tedbirleri alması kararını verdi. Mahkeme, İsrail'in güçlerinin soykırım yapmadığından emin olması ve insani durumu iyileştirmek için önlemler alması gerektiğini aktardı.

ERDOĞAN: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da X üzerinden yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın; İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum