Müslüm Hoca'dan Erzurum kültürüne bir katkı daha

Müslüm Hoca'dan Erzurum kültürüne bir katkı daha
04 Mart 2024 - 12:50 - Güncelleme: 04 Mart 2024 - 13:32
Emekli öğretmen-yazar Müslüm Çağlar'ın derleyip hazırladığı "Altaylardan Palandöken'e BAR'IN İZİNDE" kitabı bir pragramla tanıtıldı.

Erzurum Halk Oyunları Derneği'nde düzenlenen tanıtım programında, şehrin kültürel mirası, değerleri, bunların korunup kollanması ve yeni nesillere aşılanması konuları üzerinde duruldu.

Yazar Çağlar, UNESCO'nın "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" nde Halk Edebiyatı, Halk Müziği, Halk Tiyatrosu, Halk Oyunları, Halk Gelenek ve İnançları, Halk El Sanatları gibi külkür alanlarının yok olması insanlık için büyük bir kayıp olacağının belirtildiğini ve bu yönde önlemler alınması gerektiğini anımsatarak, burada amacın bir mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışma yaptığını ifade etti.

Bu anlamda hazırlanan kitapta Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Baybut illerinde oynanan halkoyunlarının, özellikle de barların izini sürmeye çalıştağını anlatan Çağlar, şunları söyledi:
"Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak, kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile uğraşmalı, çocuklarımızı da bu alanlara yönlendirmeliyiz. Ahlaki tekamüle ulaştıramadığımız gençliğin milli hassasiyeti zayıf kalır.
Halkoyunları çocukların, öğrencilerin dostluk, arkadaşlık, sorumluluk, sanat, sevgi, kendini tanıma gibi duygularını geliştirir.
Halkoyunları gençlerimizin beden, zihin ve ruh sağlığının dengeli bir biçimde gelişmesini sağlar."

Yazar Çağlar daha sonra öğretmenlik yaptığı dönemlerdeki öğrencileriyle bir kadrajda yer aldı.



Kitabın yayımlanmasına katkı sağlayan ERVAK Başkanı Erdal Güzel de yaptığı konuşmada, Ata yurttan Anadolu'ya gelirken kültürel kodlarımızda bulunan ve varlığımızı borçlu olduğumuz tüm manevi değerlerimizi de birlikte getirdiğimizi ifade ederek, şunları kaydetti: "Örf ve adetlerimiz, alışkanlıklarımız, hatıralarımız, musikimiz, edebiyatımız ve oyunlarımızla birlikte ebedi vatanımız Anadolu'ya kültürel zenginlikler kattık. 
Erzurum'da Dadaş, Sivas'ta Yiğido, Elazğı'da Gakkoş, Ankara'da Seymen, Ege'de Efe olduk.
İşte bu kültürel birikimlerimizden zengin örneklerin verildiği bu eser, gelecek nesillere iletilecek çok önemli bir miras olarak yerini almıştır."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum