NBC Filmi için umutlar tükenmek üzere

NBC sinemasının 9. uzun metraj filmi olan "Kuru Otlar Üstüne" filmiyle alakalı kadrodan henüz net bir tarih açıklaması gelmedi.

NBC Filmi için umutlar tükenmek üzere
10 Temmuz 2022 - 23:39
alo25 - Harun Subaşı - "Nuri Bilge Ceylan'ın bu sene vizyona girmesi planlanan 'Kuru Otlar Üstüne' filmi için henüz bir açıklama gelmedi. Bu sene Cannes seçkisine girmeyen filmin takipçiler tarafından gelecek sene vizyona gireceği düşünülüyor."
NBC sinemasının 9. uzun metraj filmi olan "Kuru Otlar Üstüne" filmiyle alakalı kadrodan henüz net bir tarih açıklaması gelmedi. Yazımı iki sene süren ve NBC filmleri arasında en uzun senaryoya sahip olan filmin 2022'de vizyona girmesi planlanıyordu. Ancak Cannes Film Festivali seçkisine girmemesi ve bir kaç ay boyunca film ekibinden vizyon tarihiyle ilgili net bir açıklama gelmemesi, filmin gelecek seneye kaldığı konusunda şüpheler uyandırdı. Avrupa Konseyi Eurimages Fonu'ndan 480 bin Euro, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 2 milyon TL destek alan filmin çekimlerine Adıyaman'da başlanmıştı. Başrollerinde Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu'nun oynadığı filmin senaryosu Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Akın Aksu tarafınden yazıldı. Film, bir Anadolu köyünde bir yandan mesleğini yürütürken, bir yandan tayinini bekleyen öğretmen Samet'in sıkıntılı günlerinde Nuray ile tanışmasını konu ediniyor.
NBC sinemasında taşra-kent dokunuşları
Ceylan, filmlerinde genel itibariyle kendi hayat rotasında deneyimlediği taşra-kent sıkışmışlığını; kişisel derinliklerin birbirleriyle uyum ve çatışma halini, gayet özgün bir dille sosyal, kültürel ve hiyerarşik statüleri, her insanın kendine özgü bakış açısından ötekini anlama, tanıma ve tepki gösterme durumunu inceliyor. 
2002'de vizyona giren ve Cannes Film Festivalinde Büyük Ödül'ü kazanan "Uzak" filminde, taşradan uzun zaman önce İstanbul'a gelerek fotoğrafçılıkla ekmeğini kazanan Mahmut ve aynı bölgeden iş bulma ümidiyle Mahmut'un yanına gelen Yusuf arasındaki taşra-kent çatışması konu ediliyor. Mahmut uzun yıllar boyunca kent hayatını içselleştirmiş gibi görünse de, filmdeki işaretlerden geçmişinden tamamen kopamayayan bir 'yarı kentli' ya da 'eksik kentli' olduğu ve içten içe taşra-kent sıkışmışlığı yaşadığı anlaşılıyor. Yusuf ise taşını toprağını altın olarak gördüğü İstanbul'a gemilerde iş bulma ümdiyle gelip, Mahmut'un evinde kalan taşralı bir genç. Yusuf aynı zamanda Mahmut'un geçmişini, yakasını bir türlü bırakmayan taşra ruhunu belirgin bir şekilde temsil ediyor. Film boyunca iki karakter arasında yaşanan gerginliklerin bir sebebi de, Mahmut'un içinde çatışma hali oluşturan taşra-kent kutuplaşması olarak görülüyor.
Taşra kent temasının diğer NBC yapımlarına nazaran daha belirgin bir şekilde sunulduğu diğer bir film ise 2018 çıkışlı Ahlat Ağacı filmi. "Kuru Oltlar Üstüne" filmiyle 'atama bekleyen öğretmen' temasında benzerlik gösteren bu yapımda, taşra kültüründen kendini soyutlamış bir karakterin,"Uzak" filmindeki gibi şehir içindeki sıkışmışlığı değil, taşra ortamındaki sıkışmışlığı konu ediliyor. Doğup büyüdüğü yeri kendine yakıştırmayan Sinan'ın mesleki ve maddi imkansızlıklardan ötürü yaşadığı umutsuzluğa şahit olunuyor.
Yine taşrada geçen "Kış Uykusu" filminde ise kültürel farklılıkların etkileşimine, kültürü yüksek bir karakterin taşradaki uyumsuzluğuna/yalnızlığına, taşra ve kent kültürü insanlarının diğer kültürle doğrudan bir çatışma haline girmeksizin, kendi kültürel kafeslerinde yaşadıkları eziyetlere dikkat çekiliyor.
Filmler bir veya iki tema üzerine kurulu değil. En ufak bir mimiğin bile kendi başına diğerlerinden bağımsız bir tema oluşturduğu söylenebilir. Daha önce bu tarz filmlerin bilim/kurgu, macera, aksiyon vb. film türlerinden daha yorucu olduğunu ifade eden Ceylan'ın yapımlarında, ünlü Rus yönetmen Tarkovsky'den ve Rus edebiyatından çokça  izler bulmak mümkün.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum