Muhammet İSPİRLİ

Muhammet İSPİRLİ

[email protected]

Pe Te Teee

25 Haziran 2020 - 18:09

PTT, 4502 sayılı Kanunla "T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü" olarak mevcut halini aldı…

Kurumun sitesine girdiğinizde, “Güçlü Türkiye’nin Yenilenen PTT’si” yazılı slogan beyaz bir güvercin kanatlarında uçurulmuş.

Ana sayfada, Posta, Banka, Kargo ana başlıklarında pek çok hizmet…

Teşkilatın başında, 32 yaşında, 2008 yılında çalışma hayatına başlayan, 12 yılda başarılı çalışmalarıyla hızla yükselen, Denizli’den genç bir arkadaş görünüyor.

Konumuz ne Genel Müdürün karizması ne Genel Müdürlüğün şeması ne de Telgraf hizmetleri…

Bizi ilgilendiren sıkıntılı Kargo Hizmetleri

Yaklaşık 4 ay önce “Kargom Nerede?” (https://www.alo25.com/kargom-nerede-makale,1598.html) başlıklı bir yazı paylaşmıştım.

Kargo sektöründe sorun ve sıkıntılar giderek ve artarak devam ediyor.

Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde ETBİS’in Dijital Tanıtım Toplantısı’nda, Türkiye’nin ilk kez derlenen e-ticaret verilerini övüne övüne açıkladı.

2019 yılı itibarıyla e-ticaret hacminin Türkiye’de 136 milyar lira olarak gerçekleştiğini anlatan Bakan Pekcan,  2019 yılı toplam e-ticaret tutarının yüzde 85'i yurt içi harcamalardan, yüzde 9'u diğer ülkelerin Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptığı alışverişlerden, yüzde 6'sı ise vatandaşların yurt dışı sitelerden yaptığı alışverişlerden oluştuğunu dile getirdi.

Peki bu e-ticarette omurga görevi yapan, yani ulaşımı sağlayan kargo hizmetleri ne durumda?

Malum şartlardan dolayı kargo talebi hayli artmış durumda.

Bazı özel kargo şirketleri kota uygulamasına kadar vardı.

Yetiştiremiyorlar ve verilen hizmet de ucuz işçilikle derme çatma

Anlaşılan o ki, Güçlü Türkiye’nin beyaz güvercinin kanatlarındaki PTT’si, Pe Te Teee

Krizi fırsata çeviren uluslararası firmalara bakın.

Amazon diye bir firma, geçtiğimiz günlerde, Kovid-19 salgınıyla çevrimiçi alışverişe artan talebi karşılayabilmek için ABD’de YÜZBİN yeni personel almış. Hem de mektepli, özel takviyeli kurslarla istihdam…

Bizde değişen bir şey yok.

Elimde, kaynak eksikliğinden yarım kalmış bir makale, temin ettiğim kitabı İstanbul’da buldum. Satıcı, PTT kargo ile ertesi gün gönderdi. Sorguda, kargom 3 gün önce Erzurum Dağıtım Merkezi’ne gelmiş.

Telefonla da doğrulattım. Ama aldığım cevap, kargom hala çuval içerisinde, tasnifi, dağıtıma çıkmasının bir haftayı bulabileceği söylendi.

Aman ne güzel…

Vardım Şükrüpaşa’daki dağıtım merkezine.

Büyükşehir Belediyemiz, yanındaki binaların da yenilenen bahçe duvarları mıntıkasında, yol genişletme çalışmalarını sürdürürken, aradan sıyrıldım ucube binanın bahçesine.

Belediye yolu genişletiyor da, demiyor muArkadaş siz bu binada nasıl hizmet veriyorsunuz?

Vatandaşın pek uğrak yeri değil. Ama binayı bir görseniz; dışı başka içi başka dünyaya götürüyor.

Döküntülü, yamalı, kirli sarı dış çephe görünümlü binanın içerisi, Kurtlar Vadisi dizisindeki mafya elemanlarının işkence yaptığı terk edilmiş fabrika görünümünde.

Barkod sistemi, yazılım, bantlar… teknik anlamda yeterli ancak kargoların tasnifi ve dağıtımı için bir avuç personel canla başla çalışıyor.

Yani değişen bir şey yok.

Önceki sene de böyle idi, geçen yıl da, bu sene de aynı.

Talep artıyor ama tedbir hak getire.

Kargo hizmetlerinin önemine binaen, başka bir bilgi ve hatırlatmasıyla;

Türkiye’de aralarında Atatürk Üniversitesi’nin de bulunduğu yaklaşık 26 tane Posta Hizmetleri Yüksekokulu olduğunu biliyor musunuz?

Her biri her yıl taban 200 puanla 50’şer,  80’er öğrenci alan, örgün eğitimle öğretim yapan bu gençler diplomalı işsizler sınıfına daha ne kadar katılacak?

Ulaştırma Eski Bakanı Sayın Ahmet Arslan, bu gençlere 10 bin istihdam sözü vermişti, sahi ne oldu?

Bu arada önemli bir eklenti ile; Kargo denince akla sadece e-ticaret ürünleri gelmesin… Bunun sağlığı var, eğitimi var, hukuki dosyaları var… Hayati önem arz eden yüzbinlerce paket var.

Sayın Genel Müdür Hakan Gülten, Türkiye’de dağıtıma ertelenen kargo sayısı, an be an bilgisayarınıza düşüyor.

Erzurum’daki binanın fiziki şartlarını ve personel durumunu da görmeniz için bayram gelmeden meşhur cağımızı ve kadayıf dolmamızı ikram edebiliriz.

Sevgiyle kalın!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum