Tortum Kapıkaya'nın "Kirli Su" isyanı

Tortum'un Kapıkaya Mahalle sakinleri seslerini duyurmaya çalışıyorlar; "Hayvanlarımız ishal olup ölüyor!

Tortum Kapıkaya'nın "Kirli Su" isyanı
15 Haziran 2022 - 23:49 - Güncelleme: 16 Haziran 2022 - 00:22
alo25 - Tortum'un Kapıkaya Mahalle sakinleri, köylerinde yıllardır "kirli su" sorunu yaşadıklarını belirterek,  "Yeter artık, hayvanlarımız ishal olup ölüyor! Birilerinin sesimizi duyması gerekiyor" diye konuştular.

Kapıkaya Mahalle Muhtarı Recep Temizgüney, komşu köy kanalizasyonundan gelen pis suyun kendi otlak alanları ve hayvan içme sularına karıştığını belirterek, yıllardır bu sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Muhtar Temizgüney, sorunun giderilmesi için kendi çabaları ile meraya getirdikleri temiz içme suyunun hayvanların içebileceği şekilde yalaklarda toplanmasına ihtiyaç bulunduğunu ancak yıllardır kurun ve yalak taleplerinin yetkililerce karşılanmadığını dile getirdi.

Mahalledeki kirli sudan kaynaklanan hayvan ölümlerinin arttığına işaret eden Muhtar Temizgüney , “Karlı köyünün tuvalet ayaklarının karıştığı sular bizim köyümüzün hayvanlarının otladığı meradan geçiyor. Bizim hayvanlarımız da bu sudan içiyor ve ineklerimiz, buzağılarımız bu sudan içtiği için ishal olup ölüyor. Bu durumu Tortum ilçe Tarım Müdürlüğüne bildirdiğimiz halde ne gelen ne de ilgilenen oldu." dedi.

Temizgüney, şöyle devam etti:  "Bu durum, yıllardır bizim çözülmeyen sorunumuz. Geçen yıl Erzurum Büyükşehir Belediyesi meraya ulaştırmamız için su borusu verdi. Tortum Belediyesi'nden de iş makinesi aldık. Kendi imkanlarımızla hayvanlarımıza yeni bir içme suyu getirdik ama suyu dolduracak kurumumuz yani yalağımız yok.

Bu arada, Bakanlıkça geçen yıl 10 bin kurun yapıldı. Biz de talebimizi dile getirerek ilgili kurum ve birimlere dilekçelerimizi verdik. Ama maalesef bu sorunu bildikleri halde diğer köylere 10-15 kurun dağıtıldı bize yine kurun verilmedi."

Muhtar Temizgüney, mahallelerinde halen 140 inek, 85 buzağı bulunduğunu ve bu hayvanların kanalizasyonlardan gelen kirli suyu içmeye devam ettiğini kaydetti.

Kapıkaya'da  çobanlık yapan Hüseyin Taşdemir  de, otlattığı hayvanlara temiz su içirememenin sıkıntısı bizzat yaşıyor. Hayvanların pis suyu içmekten başka çaresi olmadığından dert yanan Taşdemir, “Bu yüzden hayvanlarımız telef oluyor. Lütfen sesimizi, sıkıntımızı yetkililere duyurun” diye konuştu. 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum