Türk Bilim İnsanı Sinan Canan:"Kürtaj makul bir doğum kontrol yöntemi değildir"

Türk bilim insanı Sinan Canan, Amerika Birleşik Devletleri'nde gündeme gelen kürtaj yasası meselesini "Açık Beyin" programında yorumladı.

Türk Bilim İnsanı Sinan Canan:"Kürtaj makul bir doğum kontrol yöntemi değildir"
25 Temmuz 2022 - 17:26 - Güncelleme: 25 Temmuz 2022 - 17:40
alo25 / Harun Subaşı - Türk bilim insanı Sinan Canan, Amerika Birleşik Devletleri'nde gündeme gelen kürtaj yasası meselesini "Açık Beyin" programında yorumladı. Çıkarılan yasaların siyasi meselelere ilişkin olduğunu ifade eden Canan, büyük çerçevede müdahale edilen sistemin doğa sistemi olduğunu belirtti.
Bir canlının en önemli görevinin kendini bir sonraki nesle aktarmak olduğunu hatırlatan Canan, kürtajın kişisel bir tercih gibi görünse de, doğa sistemi içerisinde değerlendirildiğinde "Canlı popülasyonunun üreme sıklığı, çevreyle olan dengesi, besin tüketimi, birey sayısı, çevre kaynakları arasındaki ilişkinin dinamiği" gibi konuların ele alınması gerektiğini vurguladı.  "Şu anda insanla ilgili en büyük sorunumuz... birincisi tüketim kapitalizmi, ikincisi nüfus. Elli kişi bu kadar tüketsek bir şey olmaz, dünyayı ye ye bitmez. Ama yedi milyar insan böyle tüketince problem yaşanıyor. Bütün bu çerçevede 'Bir doğum kontrol yöntemi olarak biz bunu kullanabilir miyiz, kullanamaz mıyız?' sorusunu doğaya bakarak cevaplamak gerekiyor. Ben baktığımda makul bir doğum kontrol yöntemi gözükmüyor." dedi.
Canan riskleri şu şekilde açıkladı. " ...Kürtaj operasyonu basit bir şey değil. Bir kadının rahmine giriyorsunuz, aspiratörle o canlıyı oradan çekiyorsunuz, bütün o rahim içi dokusunu alıyorsunuz. Komplikasyon olabiliyor, riskleri olan bir cerrahi neticede." 
"Kürtaj yasaklansın 15 güne kürtaj cihazı satın alabilirsin"
Kişisel bağlamda "Tecavüz mağduru biri kürtaj yaptırabilir mi?" gibi marjinal sorularda aklı selim herkesin kürtajı onaylayabileceğini söyleyen Canan, toplumsal serbesti meselesini şu şekilde yorumladı: "Bunun yaratabileceği insan çeşitliliğine bağlı sorunları öngörmemek gibi bir korku da doğal. Yani bence bir kanun koyucu sistem, bizzat tanrıdan yetki alsa dahi, bütün insanlar için bu konuda kapsayıcı bir kural koymak imkansız. Dolayısıyla bugünün dünyasında böyle bir şey gündeme getiriliyorsa birileri artistlik yapıyordur, yani tribünlere oynuyordur. Nasıl yasaklayabilirsin kürtajı? Ben sana söyleyeyim. Kürtaj yasaklansın on beş güne eBay'dan kendi kendine kürtaj cihazı satın alabilirsin." 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum