Vali Çiftçi: "Fazilet ve çalışkanlık ahilik teşkilatının önemli değerleridir"

Vali Çiftçi: "Fazilet ve çalışkanlık ahilik teşkilatının önemli değerleridir"
14 Eylül 2023 - 12:55
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Ahi Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Vali Çiftçi, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Ahilik yalnızca esnaf teşkilatı değil aynı zamanda Anadolu’nun göğsüne Türk mührünün vurulmasında önemli bir rol oynamış kurumdur. Bu teşkilat sayesinde kültürümüz, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Milletlerin medeniyetleri maddi medeniyet ve manevi medeniyet olmak üzere ikiye ayrılır. Mimari, müzik, ticaret, folklor gibi alanlar maddi medeniyeti oluştururken; ahlak, erdem, sevgi, merhamet, hoş görü gibi kavramlar da manevi medeniyeti teşkil eder.
Ahi Evran bu iki medeniyeti en iyi şekilde birleştirmiş şahsiyetlerden biridir. Bir yandan usta-çırak rabıtasını, mesleki tekamülü maddi boyutuyla düzenlerken bir yandan da çırağın ustaya saygısını, ustanın erdemli bir meslek erbabı yetiştirme sorumluluğunu bu coğrafyaya kazandırmıştır. Ustanın çırağın beline bağladığı “Şed” yalnızca bele bağlanan bir kuşak değil, aynı zamanda yüzyıllar sonrasına yön veren bir felsefedir. Kuşağa layık olma, onun icaplarına uyma sarsılmaz bir bağlılığın ve ahlakın yeminini yerine getirmektir.

Fazilet ve çalışkanlık ahilik teşkilatının önemli değerleridir.
Değişen ve sanayileşen dünyaya rağmen bu değerler her zaman geçerli olmuştur. Bu noktada Ahi Evran’ın yalnızca bize değil bütün dünyaya mesajı olduğunu görüyoruz. Bu vesile ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ilk kez 1988 yılından itibaren anılmaya başlanan Ahilik Haftası’nı kutluyor, Ahi Evran’ı rahmet ve minnetle anıyorum. Ahi Evran ruhuyla milletimizin maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan, kültürümüzü geçmişten günümüze taşıyan esnaf ve sanatkarlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum