Cumhurbaşkanlığı’nın son kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Mustafa Çiftçi ile hafızalarımızı bir yoklayalım.
“Erzurum, Bakan yetiştiren şehir...” dedik.
Görevi bugün devralacak olan Mustafa Çiftçi ile birlikte son 30 yılda Erzurum’dan İçişleri Bakanlığı görevine getirilen vali sayısı 6 oldu, 2 bakan da kaymakam ve akademisyen olarak Erzurum’da görev yapmış görünüyor.
1996 yılında Erzurum Valisi Mehmet Ağar bakan oldu görev süresi 5 ay.
1999 yılında Erzurum Valisi Cahit Bayar (rahmetle) bakan oldu görev süresi 4 ay.
Erzurum’da akademisyen olarak görev yapan Beşir Atalay 2007-2011 yılları arasında İçişleri Bakanlığı görevi yaptı.
Eski Horasan Kaymakamı Muammer Güler 2013 yılında 1 yıl İçişleri Bakanlığı görevinde bulundu.
Her ne kadar Bursa’dan Milletvekili olsa da Erzurumlu Efkan Ala 2013-2015 yılları arasında İçişleri Bakanlığı görevini sürdürdü.
Sempatik ve mütevazı kişiliği ile şehrin sevdiği, aynı dönemlerde idareci olarak görev yapmaktan onur duyduğum Erzurum eski valilerden Sebahattin Öztürk, 2015 yılında İçişleri Bakanı olarak 5 ay bu görevi yaptı.
Erzurum Milletvekilimiz, çocukluk arkadaşım güler yüzlü insan Selami Altınok, 2015 yılında 3 ay bu kutlu görevi ifa etti.
Ve Sayın Vali, yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi...
Her Valiler Kararnamesi gündem öncesi bazı gazeteciler (!..) safsatası ile gaza gelen yine bazı sosyal medya kullanıcılarının “gitti gidecek” beklentilerinin boşa çıkması sonucu dün gece yarısı açıklanan sürpriz kararname ile (kendi ifadeleriyle) bu kutlu göreve getirildi.
Tevafuk, atamanın iki gün öncesinde Vali Çiftçi, haber sitemizde de yer alan “Vali Çiftçi "Tel Helvası" çekti, Çalmaşur söyledi...” başlıklı haber konusu yine bazı çevrelerce pek yadırganmıştı.
Neymiş efendim; Erzurum’a kar yağıyormuş, Vali tel helvası çekiyormuş...
Ne alaka?
“Tel Helvası Çekme” olayı bu şehrin unutulmaya yüz tutmuş kültürel bir geleneğidir.
Bir mülki idari amirinin bu etkinliği katılması bir anlamda hoş bir mesajdır.
Ayrıca TRT’nin yetiştirdiği Mehmet Çalmaşur da bu ülkenin çok kıymetli ses sanatçılarındandır.
Sayın Vali’nin hafız olması da yine bazı çevrelerin el altından iğneleyici paylaşımları da hiç hoş değildi.
Sevgili Esat Bindesen’in doğru tespit ve tanımlamasıyla;
Sayın Çiftçi Erzurum’u tanıdı, bildi, özümsedi.
Sorunlarını öğrendi, çözüm yolları noktasında elinden gelen çabayı gösterdi.
Şehrin tanıtımı, turizmi, eğitimi, sağlığı, sanayileşmesi, tarımı, hayvancılığı, güvenlik noktalarında tavizsiz bir çalışma yapıtı.
Dahası, makamından değil, insanından güç alan bir yönetim anlayışı ortaya koydu.
Makamı vardı, evet.
Ama o makama mahkum olmadı.
Sokakta yürüyen bir garibanın duasını, makam odasındaki alkıştan daha değerli gören bir isim oldu.
Tevazusuyla, adaletiyle, dirayetiyle tanıdık biz onu.
Vali Çiftçi, koltuğunu halkın yanı olarak gördü, orada oturdu.
Yaşlılara, şehit ailelerine, yetimlere gösterdiği yakın ilgi ve alçak gönüllülükle insanların yüreklerinde yer etti.
Yönetiminde ‘adalet’ kelimesi süs değil, esastır.
İşin ehline verilmesi noktasında gösterdiği hassasiyet de herkesin malumu.
Ahbap-çavuş ilişkilerini sevmeyen, ‘evet’ demesini bildiği kadar ‘hayır’ demekten de çekinmeyen bir vali profili çizdi.
Bu sabah Erzurum’dan ‘helallik” isteyip hakkını helal ederek gözyaşları ile ayrılan Sayın Çitçi’yi zorlu bir görev bekliyor.
Eski Bakan Ali Yerlikaya, her kesimin takdir ettiği gibi bakanlığının uhdesinde çok başarılı işlere imza attı.
Sayın Çiftçi’nin de bu görevi layıkıyla yapacağına inanarak “hayırlı olsun!” dileklerimizle başarılar diliyoruz.


FACEBOOK YORUMLAR