Vedat Refayeli

Vedat Refayeli


Bana oldu ayan, yok bayan!

11 Ekim 2013 - 18:50

Bir kamu kuruluşunda çalışırken tanımıştım o bayanı. Emekli olduktan sonra da iş hayatına atıldı. Siyaseti çok sevdiğini, bir erkek gibi siyasi sohbetlerde bulunmayı, o tür ortamları sevdiğini bilirdim. İktidar partisine de oldukça yakın biriydi. Geçen gün Yakutiye Belediyesi önünden geçerken durdurdu beni. Oldukça da heyecanlıydı. Ağzı kulaklarındaydı adeta!  Bir şeye sevindiği çok belliydi. Ama neye, kestiremiyordum. ”Dur sana çok önemli bir şey anlatacağım” diyordu. Merak ettim bayağı.. ”Anlat” dedim. ”Anket yapılmış, ben birinci çıkmışım!” dedi. Şaşırmıştım. Doğrusu AK Partisi’nin Belediye Başkan adaylıkları ile ilgili gizliden gizliye anketler yaptığını biliyordum ama öyle bir anketten tanıdığım bu bayanın doğrusu birinci çıkacağını hiç sanmazdım. Fazla tepki vermememi sanıyorum inanmadığıma bağladı ki, yemin etti bu defa. ”Vallahi birinci çıkmışım. Halk beni Belediye Başkanı görmek istiyor” diye konuştu. Ne kadar cümle kurduysa da ben, ı-ıhh! İnanamadım. Çünkü hiç sanmıyordum, halen daha da sanmıyorum.

***

Bir kaç günden beridir şehirde gündeme gelen bu bayan aday mevzusu konusunda benim düşüncelerim şunlar. Bir defa ben bir bayanın belediye başkan adayı edileceğini sanmıyorum. En azından AK Partisi’nden sanmıyorum. MHP’de belki olabilir. Ama dedim ya. İktidar partisinde hiç mi hiç bayan bir adayın olacağına ihtimal veremiyorum. Bunun yanında Erzurum’un bir bayan adaya hazır olup olmadığını da bilemiyorum. Hoş nihayetinde seçmen karar verecek bayan da olsa belediye başkanı seçilip seçilmeyeceğine. Ama onca ‘bıyık’ın isminin geçtiği bir partide, kadın seçmenlerin de oyunu dikkate alarak böyle bir tercih yapılır mı, elbet imkansız da değil. Olsa da zaten Büyükşehir’e olmaz zaar, merkez ilçelere olur. Erzurum’da elbette belediye başkanlığı yapabilecek kapasitede eğitimli, halkla bütüneşmiş ve az buçuk siyasetten da anlayan bayanlar yok mu, var kuşkusuz. Ama sırf bayan vekil oldu diye bir belediye başkanının da bayan olmasının isteneceğine, en azından bu seçimde sanmıyorum!

***

Aktif siyaset ile ilgili bir çok bayanı tanırım. Çoğu ile abi-kardeş gibi ilişkilerimiz de vardır. Ama ne yalan söyleyeyim, MHP’li Jale Özerzurumlu Alcan, benim bayan Belediye Başkan adayı favorilerimdendir. TRT’den saz sanatçısı Raci Alcan kardeşimin eşi ve rahmetli ziraat mühendisi Gültekin Özerzurumlu ağabeyimizin kızı olan bu yengemizi, donanımı ile öteden beri hep bir belediye başkanı olarak düşünmüşümdür. Bu düşüncemi kendisine de iletmişimdir. Ama Büyükşehir’e mi, hayır! Yine kendisine bunu da dedim. Büyükşehir için niyesi bende pek yok ama, merkez ilçelerin birinde olabilir diye düşünmüyor değilim. Son milletvekilliği genel seçiminde de MHP’den aday olan Jale hocama MHP bu vazife için görev verir, vermez, onu bilemem ama sıradışı ‘gavurboğan’lı bu bayanın bir şekilde bu şehirde hizmet anlamında bir yerde olmasının gerekli olduğuna inanıyorum. Arzu Sırmacı, Zehra Öcal gibi mimar ve avukat siyasetle ilgili bayanlarımızın da bir şekilde aday gösterilmeleri durumunda çok faydalı olacaklarına inananlardanım. Bir şekilde bu şehire bir kadın eli de değmeli ama bu bugün olur, yarın olur, onu bilemeyeceğim işte.

Nevzat Köseoğlu’ndan az sonra İstanbul’daki dostlarımızdan Feza Ahmet Çelik’in haber vermesiye ANAP eski mebusu ve Devlet eski Bakanlarından Sabahattin Aras’ı da kaybettiğimiz öğrendim. Köseoğlu ile bir münasebetim fazla olmadı ama Sabahattin ağabeyi ile de bir çok anım var. En renklisi de, Kuzgun Barajı derivasyon tünel inşaatını gezdikten sonra Erzurum’a dönerken yolda bizi getiren aracın lastiğinin patlaması ve iki saat beraber gece ıssız yolda mahsur kalmamızdı. Her iki ağabeyime de rahmet dilerken, yakınlarına da başsağlığı diliyorum..

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum