Vedat Refayeli

Vedat Refayeli


Erzurum kadınına türkülü iltifat!

16 Kasım 2014 - 00:36

 Türk Halk Müziğine tam 50 yıl hizmet veren ve 5 yıl önce TRT'den emekli olan sanatçı Mehmet Çalmaşır, boş durmadı ve yine repertuara girecek güzel bir Erzurum türküsü yaptı.

Sayısız derlemesi ile Halk Müziğinde önemli bir yere sahip olan Erzurumlu sanatçı, 'Yaz Gelsin yar yaz gelsin' parçası ile yine uzun yıllar çalıp söylenecek bir esere imza atmış oldu. İlk olarak Antalya Kemer'de Göz doktorlarının kongresinde sahne alan ve bir haftada yazıp müziğini yaptığı bu parçayı okuyan Mehmet Çalmaşır, bu yeni türküsünü şimdi stüdyo ortamında hazırlamanın peşinde. Görüştüğümde iki kıtalık bu parçayı bana mırıldanan ve bir türkü sever olarak benden de okkalı bir okey alan Çalmaşır ağabeyimiz, bu parçasında Erzurum kadınına iltifat ediyor. Çalmaşır'ın pek yakında stüdyo ortamında hazırlanacak olan türküsünün sözleri şöyle:

Yaz gelsin yar yaz gelsin

Yare mektup yaz gelsin

Çık salın bir dolan yar

Erzurum'a yaz gelsin

 

Yaralan yar yaralan

Sevda çek de yaralan

Evinde sultan olur

Erzurum'dan yar alan

***

Turan Engin hayranı olan ve bu alanda onu idol kabul eden Mehmet Çalmaşır ile yaptığım sohbet esnasında yine Erzurum'un tanınmış sanatçılarından biri olan Mükerrem Kemertaş ile ilgili sözleri, beni bir hayli etkiledi. Çalmaşır, ''Türkiye'de o'nun üstüne halen daha Huma kuşu'nu okuyan yok, olmayacak da'' dedi. Ve Çalmaşır, onun olduğu yerde Huma Kuşu'nu söylemesini istediklerinde bunu şiddetle reddettiğini belirtirken, ''Böyle bir terbiyesizliği yapmam. Mükerrem ağabeyinin olduğu yerde Huma Kuşu'nu okumam, sadece Mükereem ağabeyime değil, Türk Halk Müziğine de hakarettir'' dediğini söyledi.

----

NOT 1: Özel işlerim sebebiyle Palandöken'in bugün Fenerbahçe ile oynanan Voleybol maçını izleyemedim, ama izleyemediğime de çok üzüldüm. Güçlü rakibine 3-0 mağlup olan Palandöken takımı, belli ki grubun en zayıf halkası. Zaten aldığı 2 puan ile de bunu ortaya koyuyor. Belli ki bu 1.ligdeki ilk yılda misafiriz. Ama yine de umutsuz olmamalıyız. Artık paraya kıyılması halinde yapılacak olan takviyelerle inşallah ligde kalır, bu güzelliği daha bir süre yaşarız diye düşünüyorum.

NOT 2: BB Erzurumspor'un geçen yılki çalıştırcısı Yavuz İncedal ile telefonda görüştüm. Geçen yıla göre bu yıl kaliteli bir kadro kurulduğunu söyleyen Yavuz hoca, bu sezon işi sıkı tutmak şartıyla ligin sonunda zaferin elde edileceğini sandığını söyledi. Çorumspor'u çalıştıran genç teknik adam, kendisine sunulan imkanların şimdiki harcamalara göre kısıtlı olduğundan yakındı, mavi-beyazlı camiaya başarı dileğinde bulundu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum