Vedat Refayeli

Vedat Refayeli


Iğ da desez, vığ da desez, o stadın adı Cemal Gürsel’dir!

01 Haziran 2013 - 16:09

cemal-gürsel

Çoğu seçmenin Ahmet Küçükler’e oy verirken aslında Recep Tayyip Erdoğan’a verdiklerini hepimiz biliriz. Adı Ahmet Küçükler değil de Ahmet Büyükler de olsa seçmen Recep Tayyip Erdooğan’ın partisinin başkan adayı diye ona oy verir. Bu bir hakikattır. Benim de mevcut Kazım Karabekir Stadyumuna bir maç izlemeye gittiğimde, aslında Cemal Gürsel Stadyumu’na gittiğim gibi bir şey! Benim için o stadın ismi her ne kadar Kazım Karabekir Stadıysa, aslında ben Cemal Gürsel Stadyumunda bir maç izlemeye gitmiş oluyorum!

  

***

Erzurum’da şaştığım bir sürü işlerden biridir bu stad ismi işi! Tamam, Üniversiteler arası 2011 Kış Oyunları için stad baştan aşağı yenilendi, ‘adam’ edildi. Lafım yok, aksinde lal olurum! Ama ya bu isim değiştirme nerden çıktı? Daha enini, boyunu bilmeden Horasan’da halı dokunduğunu duyan o isim değiştirme işiyle kafayı bozana sesleniyorum! İsmini değiştirerek iyi güne mi kaldın? Sen mevcut stadı da söküp kapsamlı bir spor kompleksi yapsan ve de isimini değiştirsen bir derece anlarım! Ama yok! Mevcut stadın üzerinde oynamış, çevre düzenlemesini bile yeterince yapmamış, isim değişikliği ile bu işi oldu-bittiye getirmişsin! Olduysa mübarek olsun! Kim ne düşünüyor bilmem ama bu şehrin ‘uyuz’ eden hallerinden biri olmuştur bende bu isim değişikliği!

  

***

Hem değiştirdiğin ve yerine koyduğun isim ne, biraz da onu kounaşalım. Bu yazıyı yazmadan önce bir kere daha bilgilerimi tazeleyeyim diye gogol’a girdim ve Cemal Gürsel’in biyografisine baktım. Cemal Gürsel’in doğum yeri Erzurum diyor! Ben demiyorum, ‘gogol hazretleri’ diyor! Bakıyorum alt taraflara, bu Cemal Gürsel utanılacak ne yapmış ki şimdi çokbilen isim değiştirici arkadaşlar tarihi bir tashihde bulunmuş diye? Hiç! Aksine 4.Cumhurbaşkanı seçilen Cemal Gürsel için, sayısız övgü dolu cümleler mevcut! Adı Erzurum’da bir okula da verilen ‘Cemal ağa‘, vikipedi’de ‘mütevazi, yumuşak kalpli ve mert-cesur’ kimliği ile de tanınıyor. Sayısız savaşın da içinde yeralan ve hayatı bir çok başarılar ile geçen Gürsel paşanın galiba en büyük şanssızlığı, Adnan Menderes’in asıldığı dönemde işbaşında bulunduğu olmuş! Tesadüfe bak ki, bu iktidarın en büyük şanssızlığı da Erzurumspor’un liglerden lağvedildiği dönemde işbaşında bulunduğu olmuş!!!

 

 ***

Ben öteden beri olayları değerlendirirken, o günkü şartların dikkate alınarak değerlendirme yapılmasından yanayım. Nasıl bu millet 30 yıl önce yapılan hem de asker tarafından hazırlanan Anayasa oylamasına yüzde 90′ın üzerinde oy vermiş, 30 yıl sonra yapılan referandumda farklı bir tavır sergilemişse ve bunu mevcut şartlar dikkate alınarak değerlendirme yapılması gerektiği kanaatindeysem, bugün de o stada o gün Cemal Gürsel adının verilmesini doğru bulmaktayım. Hem Cemal Gürsel veya yakınları o günkü stadı yapan iradeye silah zoruyla isim koydurmadı ki! Koydurduysa en azından ben bilmiyorum! Gönül işidir bu işler ve biraz da vefayı gerektirir. Memlekete onca yıl hizmet etmiş bir kişinin isminin böyle aniden, ‘yangından mal kaçırırcasına’ değiştirilmesine hiç ama hiç katılamıyorum, kaşlarımı çatıyorum!

 

***

Herhalde Cemal Gürsel Stadının isminin Kazım Karabekir olmasından rahatsızlık duyduğumu iddia eden saftirikler çıkmaz! Kazım Karabekir ismine itirazımız elbette ki kendi şahsiyetimize hakaret olur. Bir defa burda bir anlaşalım. Ama, ey canlarını yediğim beyler! Siz Cemal Güsel’in adını çıkartıp, yerine Kazım Karabekir ismini koymanızın kaçı, kaç para? Neyse daha fazla kafa ütülemeyeyim de sadede geleyim. Biraz ‘eski kafalı’ olduğumu da düşünseniz de benim için o stad, Cemal Gürsel Stadıdır! Ben dahil binlerce Erzurmlunun da hayatında mutlaka bir yer eden o stadın neyi değişirse değişsin bir tek şeyi değişmez, o da ismi! Siz o kadar Kazım Karabekir Stadına gidin ki, ben yine bildiğimi okuyacak, Cemal Gürsel Stadına gidiyor olacağım! Haa, ben Cemal Gürsel ismine takmamışım! Ben konulan bir ismin kaldırılmasındayım! Bugün Cemal Gürsel’e yapılan, yarın Kazım Karabekir’e de yapılır, ne bileyim, Fatih Çıntımar’a da! Bunun önüne geçilmesidir benim derdim!

 

***

Dadaşkent’te ki Diyanet Eğitim Merkezi’nde Mehmet Nuri Yılmaz’ın isminin çıkarılıp yerine Ömer Nasuhi Bilmen ismini koyanlar da bana göre yine devasa bir yanlışın içindedirler! Erzurumlu olan, hem de iyi bir Erzurumlu olan ve o Diyanet Eğitim Merkezi’ni adeta bu şehire hediye eden Mehmet Nuri Yılmaz’a yapılan bu vefasızlığı ve yanlışı, sizi bilmem ama ben bana yapılmış kabul edeceğim, her fırsatta onlara hiç bir şey yapamasam, buğz edeceğim! Haberleri olsun, onların da bir gün bu tür bir vefasızlık ile karşı karşıya kalması için de ayrıca rabbime dua edeceğim!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum