Vedat Refayeli

Vedat Refayeli


Sözüm Murat Kılıç ile Zekai Kaya’ya!

10 Haziran 2013 - 20:03

milletvekili-a
AK Partisi’nin İl Başkanı Murat Kılıç ile MHP İl Başkanı Zekai Kaya’nın, yapılacak mahalli idareler genel seçiminde Belediye Başkanlığını düşlediği bir sır değil! Her ikisinin de aklından geçen Belediye Başkanlığı için gizliden gizliye kulis faaliyetleri devam ederken, bir istatistik, onları kara kara düşündürüyor! O da, yakın siyasi tarihte İl Başkanı olup da belediye başkanlığı koltuğuna henüz oturanın olmaması!
 
 
***
Biraz siyasete meraklı, biraz da bizim gibi böyle ‘boş adam’ oldun mu bunu iyi bilebiliyorsun! Özellikle 1980 ihtilali sonrası oluşan siyasi yapı gereği Erzurum’da herhangi bir siyasi partiye İl Başkanı olan, aday olsun, olmasın hiç Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmadı! Ama İl başkanıyken milletvekilliği düşlüyenler, bu muratlarına erdiler. Mesela ANAP’lı Rıza Şimşek! İktidar partisinin İl Başkanlığını yapan ‘Molla Rıza’ lakaplı rahmetli Rıza Şimşek, bir sonraki genel seçimde milletvekilliğine aday oldu ve kazandı. Bir dönem parlementoda görev alan Şimşek, ikinci defa aday gösterilmemişti. Akabine Belediye Başkanlığı görevi sonra eren Necati Güllülü de aynı partiden seçimlerde aday gösterildi ve mebus olmayı başardı! Kısa süre oturduğu İl Başkanlığı koltuğu işine yaradı ve arkasına aldığı teşkilat desteği ile Milletvekili seçilerek TBMM’ye de girmeye hak kazanmıştı!
 
 
 
***
Aynı durumda İl Başkanı olup da milletvekilliğine soyunanlardan Lütfü Esengün, Fahrettin Kukaracı, Aslan Polat ve Muhyettin Aksak da parlementer oldular. Mevcut iktidar partisinin kurucu il başkanı İbrahim Özdoğan ile MHP’de uzun yıllar İl Başkanı olarak çalışan Cezmi Polat da, milletvekili olarak Ankara’nın yolunu tutanlar kervanına dahil olmuşlardı!
 
 
 
***
Mesela İl Başkanı iken Belediye Başkanlığına aday olanlardan Lütfü Esengün de, Lütfü Altınok da Tuncer Aktaş da, Cezmi Polat da, Muhyettin Aksak da çok istemelerine rağmen Erzurum Belediye Başkanlıklarını kazanamadılar. Muhyettin Aksak, Mustafa Bilgen’in aday gösterildiği o dönem FP’den istifa etmiş, BBP’den aday olmuş ama seçimi farklı bir şekilde kaybetmiş, çok istediği o Büyükşehir koltuğuna oturamamıştı! 1980 ihtilali sonrasında Belediye Başkanı olan isimler genelde particilik ile ilgisi olmayan ve kamuda görev yapanlar oldu. Bu isimler Necati Güllülü (DİE), Mehmet Ali Ünal(Belediye) , Ersan Gemalmaz (Üniversite), Mahmut Uyukusuz (Köy Hizmetleri) ve Ahmet Küçükler (Belediye)!
 
 
 
***
Son zamanlarda basında sık sık adından sözedilen AKP İl Başkanı Murat Kılıç, görünen o ki Büyükehir Belediyesi’ni kovalıyor! Yakın bir tarihte genel merkezin talimatı gereğince adaylık için İl Başkanlığı’ndan istifa edebilir. Ama aday gösterilip gösterilmeyeceği son ana kadar belli olmayacak. Yakın tarihe baktığımızda henüz İl Başkanı olup da Belediye Başkanı olan yok. Belki bir ilk’i de Küçükler gibi gerçekleştirir ve seçimde hem aday olur hem de kazanır! Bunu elbette zaman gösterecek! Aynı şekilde Zekai Kaya da öyle. Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilir ve kazanırsa ilk defa bir partinin İl Başkanı, Belediye Başkanlığı koltuğuyla tanışmış olacak!
 
 
 
***
Bu arada, bir düşüncemi dile getireyim de bu konuda bana soru soranlar da rahat etsin ben de! Gerek AKP’nin ve gerekse MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayını bugün Murat Kılıç ile Zekai Kaya ne kadar biliyorsa, ben de o kadar biliyorum! Aslında kimsenin bildiği bir şey yok! Ortada dolaşılan isimler hep ‘afaki’ isimler! Gündemi boşu boşuna meşgul eden isimler! Hele ‘Filan partinin adayı şu!’ diyenlere hiç inanmayın! Size bir sır daha vereyim mi? İlla o ismin aday olduğunu veya olacağını diretenler varsa onlara başınızı sallayın, ‘he .. he!’ deyin, o saçma muhabbete nokta koyun! Onlar sizinle gevezelik ediyor olabilirler! Vaktiniz varsa, varın, gevezeliğinizi edin! Ama emin olun ki, bu adaylık konusunda ‘sizin bildikleriniz, başkalarının bildiğinden eksik değil!’.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum