AHMET RIFAT

AHMET RIFAT


ERZURUM’DA AK PARTİ LİSTESİ NASIL OLUR?

14 Eylül 2015 - 13:19

 Siyasi arenada, adayların belirlenmesine birkaç gün kala Ankara’da işler toz duman. Toz duman derken; aday adaylarını kast ediyorum.

Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinden büyük bir ders çıkarmış gibi görünüyor. Özellikle aday belirlemede iyice titiz davranıyorlar ve zaman kısa olduğu için görünse de şu anlamsız temayül ve mülakatların yapılmaması beni iyice umutlandırdı.

Erzurum’dan başvuruda bulunan 79 aday adayından en az 60 ismin neden başvurduğunu anlamış değilim.

Niye mi böyle dedim? Şunun için; 7 Haziran’da seçime giden liste güçlü görünmese de; son dakika operasyonları ile listeden çıkarılan isimler küskünlük gösterip kenara çekilmediler ve hatta benim edindiğim bilgiye göre aday adayı olmaları için çağrı yapıldı. Aday adayı listesindeki birçok isim için artık “nöbetçi aday adayı” benzetmesi yapılıyor. Demek ki bir bildikleri var diyerek devam edeyim.

Üç dönem kuralına takılan Recep Akdağ yeniden aday adayı oldu. 7 Haziran için İsmi son ana kadar listelerde olacak diye söylenen Cengiz Yavilioğlu ve 24. Dönem milletvekili Saadettin Aydın hakeza aynı şekilde yine aday adayı.

7 Haziran seçimleri öncesinde de yazdım; Güney ilçelerinde illa Kürt aday olacak anlayışı yanlış ve yersiz. Bölgeyi tanıyan, entelektüel, halkın içinden bir isim listeye konulabilir.

Şimdi nasıl bir liste olur ve kimler daha şanslı ona bir bakalım.

Efkan Ala bu listenin olmazsa olmazı. İyi bir siyaset gözlemcisi olan herkes alınan sonuçları ve kaybedilen oyları incelediğinde görecektir ki; Oltu, Narman, Tortum, Uzundere, Olur başta olmak üzere merkezde bile MHP’nin oylarının iyice artmasının önüne geçen isim Efkan Ala’nın listenin başında olmasıdır.

Türkiye’de sağlıkta dönüşümün mimarı olarak anılan ve bakanlığı süresince mucize gibi yeniliklere imza atan Recep Akdağ 3 dönem kuralını yerine getirdikten sonra yeniden aday adayı olurken Erzurum’da başka bir tartışmayı başlattı. Listeye girmesine kesin gözüyle bakılan Akdağ ile Ala’nın Erzurum listesinde olmasının artıları ve eksileri tartışılıyor.

Merkezde ayrıca bir isim daha aynı müspet katkıyı sağlayan İbrahim Aydemir oldu. Aydemir, toplumun değişik katmanları ile kurduğu yılların sıcak ilişkisini Ak Parti’nin hanesine artı olarak yazdıran isim oldu. Başka bir şey daha yaptı Aydemir; “koalisyon olacak, erken seçim olacak!” ihtimallerinin hiç birine bakmadan mazbatasını aldığı günden itibaren neredeyse gidilmedik bir yer bırakmadı.

24.dönemin ve Erzurum siyasetinin unutulmayacak isimlerinden olan Cengiz Yavilioğlu… Mütevazi, çalışkan, dürüst ve bürokrasiyi iyi biliyor. Bir takım çevreler listeye girmesin diye harıl harıl çalışırken; onlara cevap vermek yerine partisine zarar vermemek için susmayı tercih etmişti.

Reel siyaset, Ak Parti’yi çok iyi tanımak, verilen her görevi en iyi şekilde yapmak gibi bir çok özelliği olan Saadettin Aydın 26.dönem için aday adayı. 24.Dönem milletvekili olan Aydın, Erzurum siyasetini de çok yakından bilen bir isim.

Ak Parti’de yazılı olmayan kurallardan birisi de 6 milletvekili çıkaran her yerde 1 bayan aday göstermek. İşte bu kuralın Erzurum’a tanıttığı yepyeni bir isim var. Zehra Taşkesenlioğlu. Her ne kadar; “köyünden oy alamadı” gibi eleştirilere maruz kalsa da, diğer bayan aday adaylarına bakıldığında (şahsi kanaatim) karşısında rakibi olmayan tek bayan. Ekonomi alanındaki etkin ve yetkin kimliğinin yanında halkla kısa zamanda kurduğu sıcak diyalogla 4 ay içerisinde beğenilen bir siyasetçi oldu.

Genç bilim insanı, Bahattin Türetken. 7 Haziran için aday adayı olduktan sonra dokunmadığı, temas etmediği toplum katmanı kalmadı. Bitmek bilmeyen enerjisi, Erzurum için ortaya koyduğu “bilim ve kalkınma” modeli, insanlara yüreği ile seslenişi ile; sevilen, beğenilen bir isim haline geldi…

Aşkale’de iki dönem belediye başkanlığı yapan Ahmet Yaptırmış. Erzurum’un yakından tanıdığı, güven veren; sevilen bir siyasetçi.

Biliyorum, bu yazıyı okurken taraflı yazdığımı düşünenler olacak. Hatta; “bak şu isimler var, falun fulanlar var!” diyenler olacak. Şunu net olarak belirtmek istiyorum. Bu isimlerden en az 4 kişinin listeye gireceğine inanıyorum.

13 yıldır takip ettiğim; Ankara gibi bir cadı kazanında yaptığım siyasi gözlemlerim ile bunları yazıyorum. Sürpriz beklemiyorum. Sonuç itibarıyla bu siyaset. Erzurum gibi herkesin siyaset bilimcisi olduğu bir ilde elbette birçok liste ve isim olacak. Bu yazıya da onlardan biri sayarsınız. Mesela çok konuşulan Sayın Akdağ veya Sayın Ala’nın Erzurum dışında bir yerden aday gösterilme ihtimali gerçekleşirse de şaşırmam.

İsimler belirlenirken Güney ilçeleri değil merkezde kaybedilen oylar geri alınacak şekilde bir dizayn yapılmalıdır. Son 4 seçimde alınan oylar ve kayıplar iyi incelendiğinde 2011’de kartopu olan oy kayıpları Güney’de çığa, merkezde büyük bir kar kitlesine dönüşmüş durumda.

Heyetleri, akil isimleri, gönülleri kırılamayacak toplum önderlerini Ankara’ya yığmak yine yanlış yapılmasına yol açacaktır. Hele hele tamamen şahsi hırs ve menfaatlerini, kendi partisi için saldırıya dönüştürenlere dikkat edilmeli.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum