AHMET RIFAT

AHMET RIFAT


ANKARA MI DAHA KARIŞIK ERZURUM MU?

01 Nisan 2015 - 01:36

Ankara mı daha karışık Erzurum mu diye soracak olsanız; Ankara biraz daha az karışık derim. Ak Parti aslında çok iyi bir politika izliyor.

Erzurum'da 100'den fazla aday adayının neredeyse yüzde doksanı 40 gün boyunca, ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşıp; evlerde, kahvehanelerde, işyerlerinde, bulabildikleri bütün sosyal hareketlilik olan alanlarda partinin propagandasını yaptılar.

Temayüller, anketler, kanaat önderlerinin görüşleri; alt kurul, üst kurul derken artık son dönemece gelindi.

İşte tam bu noktada, sözüm ona her şeyi bilen Erzurum’un birkaç “kutsal kalemi” birilerinin ellerine tutuşturduğu listeleri yayınlayarak akıllarınca kamuoyu oluşturuyorlar. Evinin alış veriş listesini bile yapamayanların bu listeleri yayınlamalarına gülüp geçiyorum burada.

Ankara’da daha sakin bir duruş var. Genel Merkezden içeri adım bile atılmadığını gören aday adayları bu listelere inanmıyorlar sonuçta.

Bunları belirttikten sonra geleyim asıl konuya… STK Temayül sonuçları elimize ulaştı ama sırf düşüntü olmasın diye yayınlatmadık. Sevgili editör o kadar ısrar etti ama ben istemedim. Sadece birkaç şey söylemek istiyorum. Hemen hemen bütün illerde o ilin Ticaret Odası’nın desteklediği aday adayları ilk sıralarda yer aldı. Erzurum için de sonuç aynı. Başka bir not; Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik ve Taner Ardahanlı aday adayı olmamasına rağmen hatırı sayılır miktarda oy almışlar.

Güney İlçeleri Adayı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oylara bakın bu bölgede. Ak Parti’de hangi aday o sonuçların üstünde bir oy alabilir hiç böyle baktınız mı meseleye? Yani bir tarafta Sayın Erdoğan’ın aldığı oy sayısı, bir tarafta şimdi gösterilecek aday…

Ben siyasi gözlemimi söyleyeyim size; bu ilçelerdeki Kürt seçmeni kimi aday gösterirseniz gösterin kararından döndürme ihtimali çok zayıf. Durum böyle olduğu için de (tamamen şahsi kanaatim) Kürt aday göstermeyecek Ak Parti. Ama o bölgeyi bilen, tanıyan bir aday olacak.

Cemaat Adayı

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer demiş atalarımız. Türkiye’nin birçok ilinde hakikaten halka dinini, diyanetini öğreten; eğitim hizmetleri veren yerel cemaatler var. Bu seçimlerde bu cemaatlere“kardeşim eğitim, öğretim, fiziki yapı; ne istiyorsanız verilecek; ama siyasete karışmayın” denilecek.

Bunun en bariz göstergesini de STK’ları aday belirleme sürecine katarak gösterdi Ak Parti. Bir anlamda onlara; “bakın bunlar da var!” mesajı verildi.

Yani öyle belirgin bir cemaat adayı olmayacak.

Bayan Aday

Erzurum’da bulunduğum zamanlarda görüştüğüm kanaat önderlerinden tutun da; sokaktaki halka kadar hiç kimse bayan aday olsun diye bir kanaat bildirmedi.

Ak Parti 2 dönem bayan milletvekili olan bir ilde illa da bayan aday gösterecekse kriterlerini iyi belirlemiştir diye düşünüyorum.

Bu benim düşüncem tabi; ama Erzurum listesinde bayan aday olacak. Sayın Çığlık’la mı devam edilir, yoksa genç, imam hatip ve ilahiyat kökenli; STK’larda çalışmış biri ile mi onu bilmiyorum.

Son Tahlil

Nisan’ın 7’sine kadar daha bir çok liste yayınlanacak, üretilecek, tüketilecek. Net olan bir isim var; Efkan Ala. Bu isim listenin nasıl şekilleneceğini aslında en başından beri anlatıyor.

Yine tamamen siyasi analizlerim sonucu söylüyorum; mevcut milletvekillerinden iki isim ve bir de profesör listede yer alacak gibi.

Ak Parti'de bizim görüşümüzü alanlara da ilettik. Bunu sizinle de paylaşmak istiyorum. Erzurum, büyük kayıplar yaşıyor. Beyin göçünden, nüfus göçüne, nüfuzunu kaybediyor aynı zamanda.

Göç böyle devam ederse önümüzdeki 2019 olmasa bile sonraki ilk seçimde 5 milletvekili ile temsil edilecek. Büyükşehir olmaktan çıkacak. Kanaat önderi kalmayacak bu şehirde. Dengeler alt üst olacak kadim şehirde. Aday belirlerken bunları inşallah dikkate alırlar.

Kazanan Erzurum olsun…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum