Almanya 1.4 milyon göçmen arıyor...

Almanya'nın yeni göç yasası sonrası milyonu aşkın işçi alacak.

Almanya 1.4 milyon göçmen arıyor...
22 Ocak 2024 - 23:12
Alman hükümetinin, ülkedeki nitelikli eleman sayısını artırmak, bazı alanlardaki personel eksikliğini gidermek için çıkardığı "Nitelikli Göç Yasası", 1 Kasım itibariyle yürürlüğe girdi. Yasa sonrası gözler 2024 Mart ve Haziran aylarına çevrildi.

Yaşlı nüfus nedeniyle genç ve dinamik çalışanlara ihtiyaç duyan Almanya, Türkiye dahil olmak üzere yurt dışından ülkeye nitelikli genç işçi alımı için kapılarını araladı.

Almanya Federal Meclisi’nin Nitelikli Göçmenlik Yasası tasarımını onaylaması ile birlikte Almanya’da çalışmak daha kolay hale geldi. Eski yasaların hafifletilmesiyle birlikte yurt dışında kariyer oluşturmak isteyenlere de büyük fırsatlar doğdu.

1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren genişletilmiş AB Mavi Kart düzenlemesi, Almanya'ya yüksek lisans derecesine sahip yabancı uzmanların ve profesyonellerin göç etmelerine olanak tanıyan bir kapı aralıyor. Bu önemli düzenleme, Alman ekonomisine katkı sağlamak amacıyla belirli meslek gruplarında yetenekli bireyleri çekmeyi hedefliyor. Peki, hangi mesleklerde alım yapılacak ve işçi alımı için hangi şartlar aranacak?

Almanya, 11 yıllık bir geçmişe sahip olan AB Mavi Kart düzenlemesini genişleterek, yüksek lisans derecesine sahip yabancı uzmanlara ülkeye gelme fırsatı tanıyor. Bu kapsamlı düzenleme ile birlikte hangi mesleklerde alım olacağı ve işçi alımı şartları büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Almanya'nın yeni göç yasası, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde üç aşamada yürürlüğe girecek. Almanya'ya yönelik 2 milyon işçi göçüne dair başvuruların Mart 2024'te başlaması öngörülüyor.

ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI

Almanya'nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki nitelik tanıma gibi bir dizi basitleştirmenin yanı sıra, nitelikli göçmenler için puan sistemini de getiriyor. Puan hesaplamasında dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar gibi faktörler dikkate alınıyor.

Yasa ile Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaşacağı ve 67 yaşının üzerindekiler için testin kaldırılacağı belirtiliyor. İş başvurularında Almanca bilme şartının kalkacağı ve vatandaşlık için gereken ikamet süresinin 8 yıldan 5'e düşeceği ifade ediliyor.

Hükümet, yaz aylarındaki havaalanlarındaki sıkıntıların ardından Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay vermişti.

PUAN SİSTEMİ VE ŞANS KARTI:

Yeni düzenleme ile birlikte şans kartı, kişinin mesleki yeterliliğine odaklanacak. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri, belirlenen puan sisteminde en az 6 puan alırsa şans kartını alabilecek. Mesleki yeterliliği olan bir kişi 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisi veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyimi olan bir kişi ise 3 puan kazanabilecek.

Almanya'nın bu genişletilmiş göç politikası, ülkenin işgücü piyasasını çeşitlendirmeyi ve nitelikli profesyonelleri kendine çekmeyi hedefleyerek ekonomik büyüme ve kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Almanya'da hayata geçirilen Kalifiye Göç Kanunu kapsamında acilen aranan kalifiye mesleklerin listesi genişliyor. Matematik, bilişim ve fen bilimleri, mühendislik ve tıp gibi alanlarda yaşanan eleman darboğazına ek olarak, AB Mavi Kart ile öne çıkacak yeni meslek grupları şu şekilde sıralanabilir:

- Mal üretimi, madencilik, inşaat ve lojistik alanlarında yöneticilik

- Enformasyon ve iletişim teknolojisi alanında yöneticilik

- Çocuk bakımı veya sağlık sektöründe hizmet sunacak yöneticiler

- Veterinerler

- Diş hekimleri

- Eczacılar

- Akademik alanda yüksek öğrenim görmüş hemşireler ve doğum yardım uzmanları

- Eğitim sektöründe çalışacak, okul ve okul dışı eğitim konularında uzmanlaşmış eğitimciler

Almanya’da işçi alımı yapan meslekler ayrıca şu şekilde belirlenmiş:

    Aşçı
    İnşaat işçisi
    Elektrikçi
    IT teknisyeni/analisti/danışmanı
    Yazılımcı
    Hemşire/hasta bakıcı
    Kaynakçı
    Şef
    Satış sorumlusu/müdürü
    Kamyon şoförü
    Mühendis
    Sanayi işçisi
    Müşteri temsilcisi




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum