Büyükşehirden organik gübre üretimi

Büyükşehirden organik gübre üretimi
27 Mart 2024 - 14:27
  Erzurum Büyükşehir Belediyesi organik gübre üretimi için çalışmalarını sürdürüyor.

Konuyla iligili olarak İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde sektör temsilcileri, üreticiler ve akademisyenler ile bir toplantı yapıldı. Programda Büyükşehir Belediyesi’nin üreteceği Can Gübresi de görücüye çıktı. 

Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Ziraat Mühendisi Yakup Görenç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç çalışma ile ilgili bilgi verdi. 

22 yıl önce izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden üretim sürecinin sekteye uğradığını ifade eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Ancak Hükümetimizin 22 yılda hayata geçirdiği dev proje ve yatırımlar sayesinde tarımsal üretimin yeniden cazibe kazanmaya başladığı da, artık su götürmez bir gerçektir. Bugün merkezi hükümetimizin üretimi teşvik edip, artırmaya yönelik olarak attığı yüzlerce teşvik adımı var. Üreticinin maliyetine ortak olma, ürettiği ürüne pazar ve piyasa oluşturma ya da satın alma şeklinde atılan bu adımlar, üreticinin toprağına ve emeğine yeniden değer katmıştır. Zaten resmi üretim rakamlarına da bakılacak olunursa; Türkiye’de tarımsal üretimin her geçen yıl gelişme kaydettiği ve artış gösterdiği rahatlıkla görülecektir. Tabi yerel yönetimler olarak bizler de bu gelişim sürecine sadece seyirci kalmakla yetinmedik. İşin ucundan bizler de tuttuk, sürece bizler de dahil olduk.” diye konuştu. 

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek gübre üretimine başladıklarını ifade eden Başkan Sekmen,“ Şehrimizde geleneksel bir söz olan “Cann” adını verdiğimiz gübremizin laboratuvar ve patent işlemleri tamamlandı. Cann Gübre Projemiz ile bitkisel üretimi desteklemek amacıyla yerli ve milli ibareli bir ticari ürün tasarlayarak ihraç edilebilir bir model oluşturduk. Bilindiği gibi zirai ilaç kalıntılarından dolayı her yıl Avrupa’ya gönderilen ürünlerimiz geri gönderilmektedir. 2023 yılında da 430 parti ürünümüz geri gönderilmiştir. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin temel taşlarından biri olan gübre üretimi için biz de elimizi taşın altına koyduk ve “Cann Gübre”yi ürettik. Projemizle birlikte yıllık ortalama 6 milyon ton olan kimyasal gübre ithalatı ile döviz çıktısını en aza indirgeyerek, tarımda kimyasal gübre kullanımını ortadan kaldırıp tamamen organik üretime dayalı bir tarım materyali kullanımına zemin hazırlamayı da hedefliyoruz.  Bu arada Tarım ve Hayvancılıkta da bölgesinin lider şehri olan Erzurum’umuzda; saatte 1.5 ton gübre serpme, 213 dekar tarla ve ağaç ilaçlama kapasitesine sahip DJİ Agras T40 Zirai İlaçlama Dronumuz sayesinde modern tarım teknikleri ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.   






 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum