Haziran'da kira artış ve zam oranı...

Enflasyonda mayıs ayı rakamları belli oldu.

Haziran'da kira artış ve zam oranı...
06 Haziran 2023 - 15:27
Mayısta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,04 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 39,59 oldu. Peki, haziran ayı 2023 kira artış oranı ne kadar oldu? TEFE TÜFE ocak kira zammı ile en yüksek kira artış oranı ne oldu, yüzde 25 sınırı var mı? İşte Haziran ayı kira zam oranı ve haziran ayı kira artış oranı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçim sonrası ilk enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon, 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti. Peki, 2023 Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? TEFE TÜFE haziran ayı kira zammı kaç oldu? Kira artış oranı sınırı ne? İşte haziran ayı kira artış oranı hesaplama…

ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI

Enflasyon mayıs ayında yüzde 0,04, yıllık bazda ise yüzde 39,59 oldu.

HAZİRAN AYI 2023 KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU? 

1 Temmuz 2023'e kadar kiralar %25 ile sınırlandırılmasaydı ev sahibi en fazla kira zammını şu şekilde belirleyecekti:Konutlarda ise %25 (1 Temmuz 2023'e kadar) olacak.TÜFE Kira Artış Oranı: %63,72Mevcut Kira Bedeli: 6.000,00 TLKira Artış Tutarı: 3.828 TLAylık Yeni Kira Tutarı: 9 bin 823İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

EV SAHİBİ EN FAZLA YÜZDE KAÇ KİRA ARTIŞI YAPILIR? 

TÜFE'deki değişim kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti.TBMM Genel Kurulu'nda konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023'e kadar bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi.

Kanuna göre, konut kiraları bakımından, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Bu hüküm, "taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedelinin, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenmesine" yönelik düzenleme uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacak.

KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANIR? 

Kira artış oranı ev sahibinizin ya da iş yeri sahibinizin uygulayacağı en yüksek zam oranını belirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı 'nın hazırladığı Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklanmıştı.

Bu açıklamayla Yeni Ekonomi Paketi'nde kira zamlarının artık tüketici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar verilmişti. Kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıp bu şekilde kiracıya bildiriliyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum