Muhammet İSPİRLİ

Muhammet İSPİRLİ

[email protected]

Bazıları İçin Gün 25 Saat…

28 Ekim 2013 - 14:40

Liderlerle Şehir Turu (2)

Yeri geldiğinde söylemişimdir; ''Bazıları için gün 25 saattir''

O bir saati başkaları onun yerine kazandırır…

Başkan olur, Genel Başkan olur, Vekil olur, Bakan olur, Aday Adayı, temayülden ya da teamülden Aday olur, seçimi de alırsa şehreminidir artık o…

Önemli olan sağlıklı bir şekilde o koltuğa oturmak, huzurlu ve onurlu bir şekilde de o koltukta kalabilmek…

Rabbim diledi mi, nice makamlar nasip olur, dilediğine de çılgın zenginlik verir.

Tabii ki bu oluşumlarda çeşitli vesileler vardır. İşte yukarda altını çizdiğim ‘’başkaları’’ bunlardan bir tanesi…

Yetkilidir, etkilidir, şahıstır, avamdır…

Geçen haftadan kaldığımız konumuzla devam edelim.

Erzurum için aday adayları arasından aday tespit edecek hayali liderlerim aracımızda, Erzurum şehir merkezine doğru gidiyoruz.

Kardelen sitesi önünde mola verdik.


Bir tarihte Erzurum ziyaretinizde, otobüstekilere ‘’Kaldırın Şunu!’’ diye talimat verdiğiniz kaldırım üzerinde bulunan ‘’Trafo Binası’’ ne yazık ki kamufle edilmiş, daha sonraki ziyaretlerinizde de gözünüzden kaçmıştı. Çünkü boyanmıştı çevrecilik adınaJ)… O şimdi, şehre gelenlere, ‘’hoş geldin’’ gidenlere ‘’güle güle’’ kapısı..

Hemen yanı başına şu sıralar sıcacık bir mescit kuruldu; ön saflar yerden ısıtmalı…

Eee kocaman bir şantiye var, Kardelen sitesi sakinleri ve arkada minaresi gözükmeyen, yani bir gecede yok edilen Terminal Cami..

Yerine Selimiye’nin küçüğü yapılacak, şu andaki mescidin yanı başına, yutturulan ucube trafonun arkasına.

Önceki yazıma konu, deli düzün ortasına kurulan, iç mekanı çok hoş kullanım ve mimari özelliklerdeki Erzurum Terminali ve burada yaptırılacak 500 kişilik caminin fedakarlığını kim yapıyor dersiniz?

Tabii ki MNG

Erzurum’a yatırım için hiçbir şeyi esirgemeyen Sayın Başbakan, bir tarihte Erzurum’u ziyaretlerinde, turizmden hayvancılığa birçok sektörde faaliyet gösteren MNG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Nazif Günal’dan Erzurum’a yatırım yapmasını ister ve İl Başkanı’na da ‘’Takip et!’’ derler.

Ve İl Başkanı, Sayın Ahmet Küçükler’in de katılımı ile konuyu takip eder, ‘’Şehir Oteli’’ adı altında ortaya bir proje çıkar.

Küçükler, o tarihlerde düzenlediği basın toplantısında, fuar alanında ve o sahada yapılacak gayet prezantabl hazırlanmış projelerden  söz ederek, en eski terminalin yerinde şehre girişte Çifte Minareli Medrese’nin güncel sanatsal görünümüyle şehir otel yaptırılacağı müjdesini verir.

Aradan zaman geçti, birtakım görüşmeler sonucu proje değişti ve sonuç itibariyle bugünkü tablo ortaya çıktı.

Tablo şu:

Sayın Başbakan, İstanbul’da bir açılışta yaptığı konuşmada, her defasında altını çizdiği ifadelerle ‘’..Çok katlılardan kaçının! Toprağa yakın yaşayın!’’ tavsiyelerini yinelerken, Erzurum’da eski terminalin etrafına fore kazıklar çakılmaya başlamıştı.
 

Ya ben yanlış anlıyordum söylemlerle, yapılanları ya da birileri es geçiyordu Sayın Başbakan’ın haklı sıkı tenbihlerini ve uyarılarını…

MNG, yazılıp çizilen ve iddia edilen rakamlara göre, gösterilen ‘’deli düzün ortasına’’ yeni terminal binasını 11 milyon liraya mal etmiş, 16 milyon lira da ilgili kurumlara ödemiş, karşılığında fore kazıklar arasında kalan  eski terminali yerle bir etme hakkına sahip olmuştu.

Söz konusu yer 68 bin metrekare eşittir: 27 milyon lira, yani 27 trilyon lira

Bu şekilde gayrimenkul yatırımına Erzurum’da hız veren Holding, buranın 200 bin metrekaresini alışveriş merkezi alanı, 184 bin metrekaresini konut, 11 bin 700 metrekaresini yeşil alan, 750 metrekaresini de cami olarak hayreyleyecek..

Projede, konutların bulunacağı 24’er katlı 4 bloktan biri şimdilik iptal edilmiş görünüyor.

Konutlar, Atatürk Üniversitesi’nin geçici tahsis ettiği yere kısa sürede kurulan örnek dairelerin dekore edildiği koca binada satışa arz edildi.

Bina iş bitiminde üniversiteye devredilecek…

Alana da satana da hayırlı olsun!

Buraya kadar da her şey yolunda…

Erzurum’daki müteahhitlere, mühendislere, gayrimenkulcülere soruyorum; MNG’ye verilen bu arsanın değeri sizce ne kadar.

Verilen cevap çok basit; Metrekaresini binbeşyüz liradan havada kaparlar.

68 bin çarpı bin 500 eşittir: 102 milyon TL (Yani 102 Trilyon lira)

Şimdi 27 trilyon lira nireee, 102 trilyon lira nire?

Daha detaylı hesapta, kafalar allak bullak olabilir…

Satışa sunulan daireler 307 bin liradan başlıyor.

Yaklaşık 800 konut yüzde 35 hesapla ortalama 400 bin TL ile çarpılırsa ortaya çıkan rakam benim züğürtlüğüm değil, iş dünyasının, başkalarının başarısı!..

Alışveriş merkezini katmıyorum.

Onu ayrıca hesaplayınız..

Sadece kendime cevap aradığım; yatırım bunun niresinde?

Paylaşayım:

İnşaat malzemelerinin yüzde 80’i Erzurum’dan alınacakmış…

Şantiyedeki demirciler, güvenlikçiler ve taşeron firmaların çalışanlarının önemli kısmı  Erzurumlu

Konutlar ünlülere (Hemşehrimiz Acun ve Avşar kızının ismi şimdilerde fısıltı gazetesinde dönüyor) satılırsa, destinasyonda da iyi bir oluşumla turizm adına bereketli beklenti olabilir.

Ayrıca, kentsel dönüşüm, modernleşme, rahat ve sıcak ortamlarda alışveriş imkanları ve yaşam adına bu tür yatırımlar günümüzde kaçınılmaz gerçek. 

Ancak, esnaf, sanatkar ve ticaret odalarının başarıyla görev yaptığı şehirde kurulacak üçüncü AVM’de de herşey olacağına göre, Erzurum’un artakalan mağaza, diğer esnaf ve işletme sahipleri dükkanlarına kilit vurup artık buralarda iş arayacak olmaları da ayrı bir gerçek değil mi sizce?

İşin bir de bu tür sosyolojik boyutu var.

Gerçi şehir zaten hizmet sektörüyle haşir neşir değil mi?

Hem neredee, böyle bir proje için bir araya gelip de 340 milyon lirayı bulup yatırım yapacak birkaç babayiğit Erzurumlu?

Saat 24.00: Fazla ileri gitmeden saatimizi biz yine geri alalım…

Dedim ya; gün bazıları için 25 saat…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum