Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

[email protected]

MOĞOLLARIN ERZURUMA GİRİŞLERİNDE OLANLAR

21 Mayıs 2013 - 12:59

 1242 yılında Moğollar o tarihte Anadolu’nun büyük ve önemli şehirlerinden birisi olan Erzurum’u ele geçirdiler. İbni Bibi’ye göre Şehrin bir taraf sur ve kulesini müdafaa eden Erzurum şahnesi (valisi ) olan Divinli Şeref ed-Din , Sinan ed-Din Yakut ile arası açık olduğu ve kin beslediği için fırsatı ganimet bilerek; Yakut’dan intikam almaya karar verdi. Bir gece gizlice Baycu Noyan‘a haber göndererek, “Eğer benimle akrabalarımın hayatına dokunmazsan müdafaa ettiğim kaleyi teslim ederim” teklifi ile Baycu’dan bir talimat aldıktan sonra savunduğu burç üzerine Moğol  ordusunun içeri akmasını sağladı. 

Bu teklifi memnuniyetle karşılayan Baycu Noyan, iki yüz seçme askerini karanlık bir gecede teslimi vaat edilen kuleye gönderdi. Bu askerler merdiven ile burcun üstüne çıktılar. Kuleyi müdafaa eden askerleri öldürdüler. Kulenin kapı, pencerelerini kırarak içeriye girdiler. Buradan şehre inerek müthiş bir süratle yağma ve kıtale başladılar. Hıyanet  haberi alan Yakut, derhal kuvvetlerini toplayarak çetin savaşlara girişti. Diğer burçları müdafaa edenler de mevkilerini terk ederek savuştular. Bu mücadele hem Moğollardan hem de Selçuklulardan epeyce insan hayatını kaybetti. Birçok beyler de şehit oldu. Moğollar her taraftan şehre girdiler, rast geldiklerini kılıçtan geçirdiler. Şehrin üstüne Moğollar Belâ bayrağını çekerek, şehrin kadınlarını esir ettiler. Çocukların başlarını keserek, kelleleri yere yuvarlandı. Bunların elinden her hangi yaşta olursa olsun hiç bir insan kurtulmadı. Şehrin her tarafı yağma edildi. Bu felaket, bu facianın korkunç saatlerinde, semaya yükselen âh ve feryat karşısında sanki güneş, ay küsûf ve husûfa uğradı. Moğollar hiç merhamet göstermediler. Şehrin her tarafı ceset yığınları ile doldu. 
Sonra şehrin bedbaht kumandanı Sinân ed-Din Yakut‘u konağından çıkardılar, başı açık, küçük oğlunun elinden tutmuş idi. Böylece Baycu Noyan’ın huzuruna çıkardılar. Saraydaki kıymetli altın, gümüş ve daha nice eşyalarını kumandana getirdiler. Baycu, bu kadar gümüş paraların çokluğuna hayret ederek Sinan ed-Din’e dedi ki: “Niçin bu gümüş paralarla gününü kara ettin.? Bunu ne için askerlerine dağıtmadın? Ve neden tasarruf ettin? Sinan ed-Din: “Bu paralar sana kısmet imiş” cevabını verdi. O, bunların ikisini de öldürdü.  Bundan sonra, Erzurum yakıldı. Surların yerle bir edildi. 
Böylece Erzurum, Moğol istilâsının ilk kurban oldu. Moğollar Türkiye’nin istilâ kapısını artık açmışlardır. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum