Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

[email protected]

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANARKEN...

31 Aralık 2012 - 00:16

 
Son kaç yıldır  Sarıkamış Şehitleri şu bu şekilde anılmakla birlikte "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" gibi bir slogan da kullanılıyor.

Uzak yakın yerlerden gelenler veya  il idarecilerinin marifetiyle Sarıkamış'a gidenler veya götürülenler orada  bir kalabalık oluşturuyor.

Sonrası protokdekiler konuşma yapıyorlar. O arada  kalabalıktakilerin  çok üşüyüp orada bekleyen arabalarına gittikleri hemen fark edilir. İzciler ve askerler  bilmem kaç kilometre bir yürüyüş yaparak böylece Şehitleri anma programı sona erer.

Dosdoğru söylemem gerekirse ben bu mantığı hiç anlamış değilim. Aralık ayının son haftasında  bu anı programının yapılması  malum harekatın 1914 Aralık ayının son haftasında başlamasıyla alakalı...

Az çok kalabalığın toplanılarak  bir meydanda konuşmalar yapılarak dağıtılmesı şehitleri anma ruhuna hiç uygun düşmüyor.

Tabii ki bu resmi anma olduğu sebebiyledir.

Oysa Allahekber Dağının çevresindeki Şenkaya, Oltu, Selim, Sarıkamış'ın halkı Temmuz'un ilk haftasında Allahekber Dağlarına çıkar. Onun zirvesindeki Şeyh Senan mezarı ve şehitlerimizin mezarlarını  ziyaret eder Kur'an okur, kurban keserler. Sonra da köylerine dönerek ilk ot biçimine başlarlar. Halkın  bu tarz anışı çok manevi hazla yapıldığı için her yıl aynı tarihlerde bu ziyaretlerini tekrar ederler. Onlara kimsenin hatırlatmasına hiç gerek yoktur. Bahsi geçen köylüler bu ziyareti yapmazlarsa bir ibadetlerini eksik yapmış gibi değerlendirirler.

Daha bu yıl Kurban Bayramı öncesi öğrencilerle Sarıkamş Şehitlerini ziyaret için yaptığımız plan  sekteye uğradı. Atatürk Üniversitesi Rektörlük Makamının  tedarik ettiği iki otobüsten birini iptal etmek durumunda kaldık. Çünki gidiş ve gelişin bedava olduğu bu geziye ancak 20 kişi katıldı. Daha geçen yaz Sarıkamş Şehitleriyle alkalı verilen konferansa 17 kişinin katıldığı gazetelerde haber olmuştu...

SODES diye bilinen valilik bünyesindeki proje uygulama birimi Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin planlı olarak Sarıkamış Şehitlerini ziyaret amaçlı projeye onay vermişken Devlet Planlama  bu projeye onay vermemişti... Ak ve kara gibi tezat şeyler insanın aklına geldikçe sanki şeytanın avukatlığı tabiri yerine gelmiş oluyor.

Şimdilerde ise Spor Bakanlığı  80 otobüs dolusu genci  2013 Ocak ayının ilk haftasında oraya götürecekmiş. Götürünce ne olacağı merak ediyorum. Onlara Sarıkamışla alakalı bilgiyi kim verecek... Yoksa onlar Sarıkamış'ın soğuğunu tanımış olmakla  şehitlerle empati mi yapacaklar belli değil...

Elbete şehitlerimizi anmalıyız. Bunu yaparken bir plan içinde tumturaklı yaparsak çok daha iyi olacaktır. Yoksa kuru kalabalıkları toplayıp bir iki protokol mensubunun konuşmalarını dinletmek için olmamalı... Gözlemlediğim kadarıyla zoraki bir ilgi uyandırılmak isteniyor ama bu da pek yerine gelmiyor gibi. Yukarıda bizzat şahit olduğum olayları vurgulamamın sebebi bu idi.

Bayrakları bayrak yapan düşüncenin şehit olan aktörlerini rahmetle anmak ve onlara layık olmak elbette hiç bitmeyecek arzumuzdur...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum