Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz

[email protected]

SAVAŞ HİLEDİR..

15 Nisan 2013 - 00:43

     Hile, savaş yapıldığında geçerli bir yol gibi düşünenlere Cihangir Timur’un aşağıdaki olayını yazalım.
     ” Şahmansur  adlı bir işhan ona (Timurlenk’e) sekiz yıldan fazla mukavemet göstererek, Şiraz’ı, Kirman’ı ve İsfahan’ı teslim etmemişti. Medzoplu Toma eserinde Timur’un bu sırada baş vurduğu bir hileyi şöyle anlatmaktadır 
       O zaman menfur Timurlenk onu aldatmak için sulh yaparak Şark’a geri dönmüştü. Şahmansur ise ona  elçileriyle hediye göndermişti. Elçinin geldiğini öğrenen  (Timurlenk) kendini nahoşluğa vurmuş ve bir kuzu kestirip kanını içmişti. Sonra o elçiyi çağırttırmış ve yanındaki kalabalık adamların karşısında ona ceset yüzü gibi sararmış suratını göstermişti. Bunun ardınca bir mis kab getirilmesini emretmiş ve toplu halde bulunan bütün adamların huzurunda kuzunun kanını kaba  kusmuştu. Bunu gören elçi sevinmiş ve kendi kendine düşünmüştü ki, “O (Timurlenk), bu gün, yarın ölecektir” O hemen aynı gece ata binerek ülkesine geri  dönmüş  Şahmansur’a ve ahaliye sevinçli  haberler vermişti. Onlar bu münasebetle büyük şadlık etmiştiler. Açlık ve susuzluk çekip devamlı tehlike içinde yaşayan bütün yoksul ahalı ise dağılıp evlerine gitmiştiler.
       Yeni felaket türetmek fikrine düşmüş Timurlenk (bu zaman) kuvvetlerini hazırlamış ve üç-dört günlük yolu bir günde kat ederek, bir nice günden sonra şehirin (İsfahan’ın) kapısına varmış ve ahalisini kılıçtan geçirmişti. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum