Muhammet İSPİRLİ

Muhammet İSPİRLİ

[email protected]

YENİ REKTÖR KİM OLACAK?

14 Temmuz 2020 - 20:39

Atatürk Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 17 üniversiteye rektör ataması için adaylar başvurularını internet üzerinden yaptılar, süreç şimdi YÖK’te değerlendirme ve listelerin makama sunum aşamasında.

63 yaşında, yetiştirdiği öğretim elemanı ve bilim insanlarıyla adeta “üniversite kuran üniversite” namıyla adlandırılan, mezunu olmaktan da onur duyduğum Atatürk Üniversitesi’nin 17’inci rektörü kim olacak dersiniz?

Filhakika, adaylar ve üniversite personelinde olduğu gibi konu Erzurum kamuoyunu da pek ilgilendiriyor ve heyecanlandırıyor.

Atatürk Üniversitesi neden kuruldu? Dünü bugünü? Rektörlük makamı neden bu kadar önemli, kimler aday? Pensilvanya’nın farklı kulvarlarında rol alanlar daha kendilerini ne kadar kamufle edecekler? Ve benzeri soruların sonuncusuna cevaben;

Hain Darbe Girişimi’nin 4. Yılını ibretle yaşadığımız şu günlerde, derslerin çıkarılacağı, Kılın KIRK yarılacağı, siyaset üstü ve liyakat anlamında bir atama yapılacağı kamuoyunun şüphesiz beklentisidir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli projelerinden birinin gerçekleşme öyküsü olan Atatürk Üniversitesi’nin kuruluş amaçlarından bir diğeri de bölgesel kalkınmaya, özellikle tarımsal ve ekonomik destek niteliği taşıyordu.

Ve Erzurum insanı o dönem yaklaşık 40 bin dönüm arazisini üniversiteye bağışlamıştı.

Eğitim öğretim binaları kurulan, zamanla binbir çaba ile ağaçlandırılan, yeşillendirilen deneme sahaları bugün ne durumda?

Ağaçların büyük bir kısmı kaderine terk edildi, kurudu, kurutuldu, bazı alanlar yavaş yavaş siyasi gücün de etkisiyle gerekli ya da gereksiz başka hizmet alanlarına verildi, verilmeye de devam edecek gibi görünüyor.

17 Kasım 1958’de Ziraat ve Fen Fakülteleri ile öğretime başlayan üniversitede 12’si KIZ toplam 135 öğrenci vardı.

23 Fakülte, 1 Konservatuvar, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu, 8 Enstitü ve 33 Araştırma Uygulama Merkezi’ne sahip üniversitenin bugünkü öğrenci mevcudu örgün öğretimde 82 bin, uzaktan eğitimde 400 bini geçiyor.

Ve Atatürk Üniversitesi halen çok iyi bir akademik kadroya sahip.

-ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KAÇINCI NESİL?-

Yaklaşık 2 yıl önce kaleme aldığım “Atatürk Üniversitesi Kaçıncı Nesil?” başlıklı bir yazımda (https://www.alo25.com/ataturk-universitesi-kacinci-nesil-makale,1468.html), Dünyada “Yeni Nesil Üniversite” kavramı ve işlevinin geçerli olduğu günümüzde, Atatürk Üniversitesi’nin bu anlamda yeri ve önemine işaret etmiş, mevcut Rektör Çomaklı’nın açtığı yelkenden söz etmiştim.

Sayın Çomaklı, şimdi yeniden adaylık başvurusunu yapmış.

Rektör Hoca, görev yaptığı bu dönemde, yazımın son bölümünde altını çizdiğim (makam edasıyla meslektaşlarına tebaasıymış gibi tepeden bak…) maya devam edenler ile ne kadar yol aldı? Tartışmasız, bunu yeni görevlendirme ile göreceğiz.

Atatürk Üniversitesi’ne 17’inci rektör atanacak.

Kuruluşundan beri bu üniversiteye atanan rektörlerin görev süreleri, Kemal Bıyıkoğlu’na kadar vekaleten birkaç ay veya bir iki yıl.

1976-1992 yılları arasında en uzun süreyle 16 yıl görev yapan Hurşit Ertuğrul’dan sonra Erol Oral, rahmetli Yaşar Sütbeyaz ve Hikmet Koçak 8’er yıl görev yaptılar.

Tarihi, siyasi, akademik ve diğer şartlar analizinde, rektör hocaların branşları ayrı bir anekdot;

1970’li yıllara kadar, ilk kurulan ve doğal olarak akademik personel sayısı çok fazla olan Ziraat Fakülteli rektörler genelde bu görevi sürdürmüş.

Kimyacı Sütbeyaz’la branş değiştiren görev 2008 yılında Hikmet Koçak ile tıp alanına geçmiş.

Mevcut rektör ve yeniden aday Çomaklı; makine mühendisi.

-DİĞER ADAYLAR-

Adaylık başvuruları internet üzerinden yapıldığı için bu konuda kamuoyuna yansıyan resmi bir açıklama ya da bilgi yok.

Görüşebildiğim ve isimleri ön plana çıkan birkaç adaydan söz etmek gerekirse;

Tıp Fakültesi’nden ünlü cerrah, ortopedist Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım.

Daha önce iki kez aday olan, girdiği seçimlerde akademik personelin en çok oyunu alan ancak atanmayan doktor Yıldırım, yine resmen “adayım” dedi ve liyakatle görev beklediğini söyledi.

Cerrah mantığı ve pratik zekâ ile akademisyenlerin ve bölge insanının gönlünde taht kuran bir isim.

Tıp Fakültesi’nden aynı başarılarla gerek akademi çevresi ve gerekse bölge insanının ciddi teveccühünü almış bir diğer isim; kardiyolog Prof. Dr. Serdar Sevimli.

Genç, çalışkan ve başarılı bir doktor.

Geçtiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde MHP’den aday adayı olarak renk veren ve isminin duyulmasıyla partilisi partisizi ekseriyetin bir anda ön plana çıkardığı bu isim, sonrası aday adaylığından çektirildiği kamuoyuna yansıdı.

Atatürk Üniversitesi ve özellikle de sağlık alanında ciddi projeleri olan Sevimli Hoca, “ben de adayım” dedi ve resmen başvurusunu yaptı.

Cumhur İttifakı nasıl bir karar alır, bekleyip göreceğiz.

Siyasi anlamda, rektör adaylığına ismi geçen bir diğer isim, Ak Parti eski milletvekillerinden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı.

Sempatik kişiliği, ulaşımda ciddi projeleri ve çalışmaları olan Sayın Ilıcalı ile başvuru tarihi sona ermeden görüştüm. “Henüz aday değilim. Ama verilecek görev emirdir” telakkisi ile resmen başvurusu ve olası atanması şimdilik muğlak.

İsmi geçen siyasetçi, bürokrat Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necdet Ünüvar; muhtemelen Ankara Üniversitesi rektörlüğüne aday.

Siyasi anlamda ismi geçen bir diğer isim ise, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun eşi THK eski rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban… Sayın Vekil Zehra Hanım ile görüşmemde, iddiayı kesin bir dille yalanlayarak, “Asla aklımızın ucundan dahi geçmedi. Olsa bile bizzat ben karşı çıkarım” dedi.

Resmi açıklama yok ama öğretim üyelerinden daha önce şansını deneyen Ahmet Hacımüftüoğlu, Yüksel Özdemir, Mustafa Arık, Ercan Çelik, Ömer Gündoğdu isimleri muhtemel başvurular arasında isimleri geçiyor.

Ez cümle, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne, şartları taşıyan 50’ye yakın başvuru olabileceği söyleniyor.

Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birisi, akademik anlamda koca bir camia, öğrenci anlamında adeta bir şehir, kelimenin dar anlamıyla yerel yönetimde şehir içerisinde ikinci bir büyükşehir.

Görev zor ve de kutsal…

Kim olursa olsun, bilim adına, şehir adına, ülkem adına, insanlık adına şimdiden hayırlı olsun!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum